Høst og opbevaring af chili

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Chilier kan være store eller meget små, og smagen kan være mild (det vi kalder peberfrugter) og til de stærkeste, som er Habanero. Styrken kan variere meget, og ikke mindst modenheden er afgørende for styrken. En chili får først sin fulde styrke og ikke mindst smag ved fuld modenhed, men man kan til frisk forbrug høste chili i alle modenhedsstadier. Mange chili gennemgår en helt skala af farver frem til fuld modenhed: grøn, gul orangegul, orange, rød, mørk lillabrun og sort.

Tørring eller frysning

Chili bruges i mange køkkener først og fremmest til at give maden styrke. Man skal faktisk være vant til at spise chili, inden man kan begynde at smage forskelligheden i de forskellige chili. Hvor man har tradition for at bruge masser af chili i maden, bruger man bevidst nogle sorter tørret, andre kun friske og andre igen både tørrede og friske.

Det er derfor god grund til ikke kun at eksperimentere med sorter, men også med at anvende sorterne både tørrede og friske.

Frysning

Sibirisk huspeber

Det er hurtigt og let lige at komme chilierne i en plastpose og i fryseren. Her sorten ‘Sibirisk huspeber’ fra Frøsamlerne. Foto: Karna Maj

Chili

Inden man fryser chili, kan man evt. fjerne stilk, kerner og frøstol, så de er lette at bruge vinteren igennem. Foto: Karna Maj

Når man høster chili er det meget hurtigt og nemt at stoppe dem i en plastpose og komme dem i fryseren, hvor de uden problemer holder sig, til der er nye friske chili i haven. Hvis man ikke er sikker på, at man kan kende de forskellige sorter fra hinanden, er det en god ide at give hver sort sin pose med sortsnavn, så man er ved, hvor stærk chilierne er, når de tilsættes maden.

Det kan være en fordel at rense chilier for kerner og skillevægge inden frysning, så er de lettere at gå til i den daglige madlavning. Når de er halverede er det også lettere at tage en tilpas mængde til en ret.

Tørring

Alle de helt små chili kan man bare lægge på en tallerken og sætte dem til tørring f.eks. i vindueskarmen. Når de er tørre, opbevares de i et tætsluttende glas. Man kan også trække dem på en snor og hænge dem op til tørre et tørt, lunt og luftigt sted.

Jo større chilierne bliver, jo sværere er det at få tørret dem, uden at de mugner. Store samt tykvæggede chili er det bedst at fryse.

Tørring af chili

Små chili kan tørres og gemmes. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 25 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Peber og chili > Høst og opbevaring af chili

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider