Udtynding er nødvendig

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Man bliver rigtig glad, når grønsagsfrøene spirer godt, og der står en pæn række af små fine grønne planter. Men næsten altid er der alt for mange planter i rækken til, at de kan udvikles allesammen. Det er derfor helt nødvendigt at få dem tyndet ud i tide, dvs. inden de hæmmer hinandens vækst.

Det rette tidspunkt

Det gælder derfor om at vælge det tidspunkt, hvor de er så store og etablerede, at man kan være sikker på, at de er i vækst, men inden at deres rødder begynder at vokse ind i hinanden, så man får ødelagt rødderne på de planter, som skal blive stående. Hvis man har valget mellem at skulle lade en enkeltstående plante eller en plante, hvor der først skal luges en plante væk, helt tæt på, så vælg den enkeltstående. Også selv om den evt. er lidt mindre.

Det er i øvrigt lidt lettere at luge de overflødige planter væk, når jorden er fugtig, end når den er knastør.

Udtyndig til brug i salatskålen

Ofte vil man være fristet af at vente med udtyndingen, til man kan bruge småplanterne i salatskålen. Det kan forsinke udviklingen af de øvrige planter, også selv om man får høstet dem i tide. Men der er stor fare for, at man glemmer det, og man ender med en masse små grønsager med dårlig udvikling.

Hvis man vil have små salatgrønsager, er det bedre at lave særlige rækker til dette formål, og så passe det intensivt med vanding, da salatgrønsager skal være virkelig veldrevne og saftspændte for at være lækre.

Vand rækkerne efter udtyndingen

Efter udtyndingen er det en god ide at vande rækken, da man ikke kan have undgået at beskadige nogle af rødderne på de planter, som skal vokse videre. Ved at vande giver man planterne mulighed for lettere at kunne optage det nødvendige vand med et mere eller mindre beskadiget rodsystem.

Den rette afstand

Efterhånden som man bliver en erfaren haveejer, har man planteafstande for de enkelte arter så at sige i fingrene. Men ofte får selv erfarne haveejere lavet lige lidt nok afstand – vi vil jo så gerne have flest mulige grønsager.

Nedenfor er der angivet en ca. afstand mellem planterne i rækken for de arter, som vi normalt tynder ud. Nogle sorter af samme art giver imidlertid større planter end andre. Kender man sorten, regulerer man afstanden herefter. Ellers bruger man en gennemsnitsafstand for arten. Hvis man ønsker meget store grønsager, vælger man den største afstand. Ønsker man lidt mindre størrelse på f.eks. gulerødder, vælger man den mindste afstand.

Se mere i artiklen Plante- og rækkeafstand for grønsager, hvor der er plante- og rækkeafstand for de fleste af havens grønsager.

Afstand i rækken

GrønsagAfstand i rækken
Bladbede20–25 cm
Gulerødder, tidlige7 cm
Gulerødder, vinter4–7 cm
Havrerod12 cm
Japansk løgporre5–7 cm
Knudekål20–30 cm
Løg, forårs5–6 cm
Løg, kepa5–10 cm
Majroer10–15
Pastinak10–15 cm
Persillerod10 cm
Radiser2–3 cm
Ræddike15–20 cm
Rødbede8–10 cm
Salat15–40 cm
Skorzoner10–12 cm
Spinat10–15 cm
Sølvbede20–25 cm
Vårsalat10 cm

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Udtynding er nødvendig

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider