Tynd gulerødderne i tide

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er sjældent, at der er et passende antal gulerodsplanter i en række. Gulerodsfrø spirer som regel enten dårligt, at der er for få planter, og man må efterså, eller også står de alt for tæt i rækken og skal tyndes. Og det er vigtigt at få dem tyndet tilstrækkeligt, da man ellers ender med en masse alt for små og ubrugelige gulerødder.

Udtynding af gulerødder.

Det er vigtigt at få udtyndet gulerødderne til en passende afstand, så de kan få en tilpas størrelse. Afstanden her er beregnet efter, at der skal tyndes igen ved at trække små fine gulerødder i tide. Foto: Karna Maj

Udtynding af sommergulerødder

De tidlige gulerødder kan tyndes efter to principper. Hvis man tidligt vil have store flotte gulerødder, skal man være hård og tynde til 7–8 cm afstand. Man kan også i første omgang tynde til 4–5 cm afstand og så senere tage hveranden gulerod, mens de er små.

Udtynding af vintergulerødder

Vintergulerødder tynder man efter, hvor store gulerødder, men vil have. Til mellemstore gulerødder skal man tynde til ca. 5 cm. Som en god rettesnor ved den slags arbejde er det godt at kende bredden af sin hånd og af en, to, tre og fire fingre.

Efter udtynding vandes rækkerne, da de tilbageblevne planter har fået beskadiget rodsystemet mere eller mindre. Især hvis gulerødderne stod tæt i rækken.

Lugten af gulerødder tiltrækker gulerodsfluerne

Når man tynder gulerødder skal man tænke på, at gulerodsfluen er i æglægningsperioden, og den tiltrækkes af gulerodslugten, som er særlig stærk, når man beskadiger planterne. Det er derfor meget vigtigt at tynde ud så tidligt på dagen som muligt, hvor gulerodsfluen ikke flyver. Alle de fjernede gulerødder indsamles omhyggeligt og kommes godt ned i kompostbunken.

Hvis man har fiberdug over gulerødderne, skal den selvfølgelig på igen hurtigst muligt. Men det er for sent at lægge fiberdug over efter udtyndingen. Gulerodsfluen har måske allerede været der, og så gør det ondt værre, da næste generation, som klækkes senere på sommeren, så er inde under nettet.

Gulerodsfluen lægger sine æg ved gulerødderne lige i jordoverfladen, så det er vigtigt, at man ikke gør det for let for den. Alle huller skal lukkes med jord, og man kan evt. hyppe lidt jord op omkring rodhalsene. Man kan også prøve at drysse fint sand eller ren træaske op omkring gulerødderne – det skrider sammen omkring fluerne og besværliggør deres æglægning.

Når gulerødderne får en vis størrelse, kan man lægge et tykt lag af f.eks. halm ned mellem rækkerne som jorddække. Det holder på vandet og gør det besværligt for gulerodsfluen at komme ned og lægge sine æg. Dækket kan blive liggende og beskytte mod frost sidst på sæsonen.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Tynd gulerødderne i tide

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider