Høst af hjemmedyrket ølandshvede

Af Dorte Ernst, agronom, Konsulentfirmaet Dorte Ernst

Kornet bliver høstmodent sidst i juli til først i august, afhængig af hvornår det er udsået, og hvordan sommeren har artet sig.

Ølandshvede

Ølandshvede på vej til at blive modent. Foto: Dorte Ernst

Modne kerner

Kernerne er modne når, akset er jævnt gult/gyldent og har en god hårdhed. En metode er at bide i kernen. Kernen skal være ret hård, men man må godt kunne sætte tandmærker i den. Vejret skal være tørt, når der skal høstes – hvis det overhovedet er muligt!

Kornet majes

Når kornet skal majes, kan det gøres på forskellige måder efter arealets størrelse: Hvis der er sået lidt hist og her i urtehaven og mellem andre planter, kan aksene skæres ned med en stor saks, sejl eller hækkesaks og bundtes i neg. Hvis det er et større areal, og man er meget ferm med en le, er det en mulighed. Det vil dog kræve, at der er en mejered på leen (et lille stativ der sørger for at aksene lægger sig i samme retning), ellers kan det være et større arbejde at få styr på stråene igen – med klager fra høstpigerne til følge! Ellers vil jeg foreslå, at man bruger et segl eller en hækkesaks.

Kornet tørres

Hvis kornet høstes fugtigt, er det nødvendigt at tørre det. Enten på marken, hvis det er tørt, hvor negene sættes i stak (trave, hobe eller skok) eller i en garage/carport/lade/eller inde i huset. Det er vigtigt at kornet tørrer hurtigt og ikke opbevares fugtigt, da der vil dannes svampe (svampetoksiner). Når kornet er helt tørt løsner avner sig fra kornet.

Kornet tærskes

Tærskningen kan ske med det samme, eller når man skal bruge kornet. Kornet kan tærskes ved at slå negene mod kanten i en kasse eller på en presenning/tæppe. Man kan også banke aksene med en kæp på et tæppe til kernene falder af. Ved helt små portioner, kan kornene nulres fra aksene, ned i et viskestykke/stofpose eller lægges i en sæk, hvorpå man banker med en kæp, til kernerne løsner sig.

Avnerne kan blæses væk ved at bruge vinden – man kan kaste korn-avne-blandingen op i luften og lade vinden føre avnerne bort. Evt. med to skåle, hvor kornet hældes fra den ene til den anden i let blæst. Ved den proces vil andre lettere frø og urenheder også blæse væk. Kornet skal tjekkes for småsten og andre urenheder. Kornet kan stilles tørt i en kurv evt. ved brændeovnen, til det er helt tørt og kan gemmes væk. Dette skal ske i en papir- eller stof/lærredspose – helst ikke i plastic, da det kan skabe fugt.

Klar til brug

Nu skulle du gerne stå med nogle rensede kerner, som enten kan koges hele, knækkes eller males til mel, enten på en køkkenmølle eller en ren kaffemølle, hvis det er små mængder.

Dorte Ernst har i 2013 formidlet økologisk såsæd af ølandshveden til vores medlemmer i Landsforeningen Praktisk Økologi.

Gamle kornsorter i Tivoli i 2013

Hvis du kommer forbi Tivoli, kan du se og få lidt inspiration til at dyrke de gamle kornsorter sammen med sommerblomster. Kornet står ved det store springvand ved scenen og i slangen i småbørnsområdet. Kornet er dyrket i potter og det har været i drivhus fra februar måned – vintersæden har startet sit liv i mit køleskab i januar! Der er Ølandshvede, Sort Emmer, Sorttoppet Havre, Gotlandsk Spelt, 6-radet nøgenbyg.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Korn > Høst af hjemmedyrket ølandshvede

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider