Urter til te

Af Winnie Poulsen, væver

I min have er den vigtigste afgrøde planterne, som skal bruges til urtete; de kan nemlig ikke købes i supermarkedet, knap nok hos en tehandler. Men i haven kan jeg dyrke lige netop de urter, som giver mine favoritblandinger.

Urtete er et vidt begreb, så det gælder i høj grad om at smage sig frem til ens egen favoritblanding. For mit vedkommende holder jeg mig så godt som fri af de sædvanlige mynter, dem fra slægten Mentha. Jeg synes, de smager for meget af stegeurter. Det samme gælder basilikum, som så ofte figurerer i de færdigkøbte teer.

Basisurter til blandingen

Min basisurt er brændenælde, Urtica dioica. Mellem en trediedel og en sjettedel af blandingen vil være passende. Brændenælde er ikke særlig speciel i smagen, og den giver en god bund for de andre urter. Kun skudspidserne plukkes.

Min anden helt nødvendige del af teen er en af de forskellige mynter fra slægten Monarda, og heraf må der også gerne være fra en sjettedel til en trediedel af færdigblandingen.

Hestemynter

Der er hestemynte, Monarda didyma, som har en duft lig Earl Grey, mens den er frisk, men den får en mere tør smag efter tørring. Hestemynten fås med blomster i forskellige røde eller lilla farver, hvilket dog ikke er så vigtigt, da den skal tages, lige når den står i knop. Den klippes af med hæksaksen, og det kan blive til 4–5 nedklipninger på en sommer.

I stedet for hestemynte kan vælges vild hestemynte, Monarda fistulosa. Den smager næsten som Monarda didyma, så en grund til at tage den i stedet kan være, at den giver mere bladmasse. Skulle nogle af planterne få lov til at blomstre, kommer der de kønneste, lyseblå blomster i etager øverst på stilkene. En tredie staude i denne slægt er Monarda punctata med hvide til lyserøde blomster.

En fjerde meget vigtig hestemynte er Monarda citriodora, citronmynte eller citronhestemynte. Den skal forkultiveres og plantes ud hvert forår, og den er det værd. Den smager ikke spor af citron, dens smag er ret kraftig og meget tør. Det er den mindst søde teurt, jeg kender. Den er herlig. Den er med til at give en te, som virkelig er fortræffelig til mad, både frokost og middag.

Varianter til blandingen

Ud over de to basisurter, brændenælde og hestemynte, skifter jeg mellem følgende:

  • Rosmarin, høstes senest i juni eller købes
  • Lavendelblomst, høstes i knop eller købes
  • Solbærblade, høstes lige efter blomstring
  • Appelsinskal, helst økologisk dyrket
  • Salvie, høstes efter blomstring
  • Dragehoved, høstes i knop
  • Citronmelisse, høstes midt i juni
  • Rosenblade, brug vildroser
  • Appelsinmynte, høstes frisk og grøn
  • Orangetimian, høstes i slutningen af maj
  • Hyldeblomst
  • Citronverbena, høstes sidst på sommeren

Dragehoved, Dracocephalum moldavicum, er ligesom citronhestemynte enårig og skal sås hvert forår. De andre nævnte urter er stauder. Rosmarin og citronverbena, Aloysia triphylla, skal overvintres frostfrit. Dragehoved og citronverbena er nogle af de få urter, der smager af citron efter tørringen.

Tørring af urterne

Tidligere tørrede jeg planterne i en pose af ostelærred lagt på risten i min varmluftovn, hvor døren stod på klem, temperaturen var 50° C. Det kunne med de fleste planter gøres natten over.

Nu har jeg en rigtig tørremaskine. I den lægger jeg planterne på perforede plastikbakker, der anbringes over en motor, som blæser varm luft op igennem alle lagene. Rosenblade tørrer jeg blandet med brændenælder, da de ellers let »klistrer« sammen. Tørringen tager fra et til to døgn, og bagefter er det meget nemt at strippe stilkene for blade, så kun bladene gemmes. Jeg har gennem mange år købt gamle kagedåser i genbrugsforretninger, og det er et fint gemmested, fordi det er mørkt. Med lys forsvinder urternes fine, grønne farve.

Urterne blandes

På et stort stykke brunt papir laver jeg teblandingen til de næste par uger. Ved at skifte lidt med urterne, bliver det nemmere at smage, hvad man drikker.

Når teen skal laves, giver det den bedste udnyttelse at komme bladene direkte i en gryde kogende vand. Tag denne fra varmen og lad den stå i 10–15 minutter. Si teen gennem en tesi. Urtete bliver ikke så hurtigt kedelig i thermokander som sort te.

Her kan du købe frø og planter

Hvis man gerne vil prøve at lave sine egne teblandinger, men ikke selv har alle urterne, kan nogle urter bestilles hjem via apoteket.

Frø af citronhestemynte, hestemynte og vild hestemynte, dragehoved og orangetimian kan være lidt svære at finde. Prøv nogle af de mindre, specialiserede frøfirmaer (se Forhandlerguiden). Citronverbena kan kun købes som plante.

Kommentarer

Der er 13 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Urter til te

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider