Cubansk oregano

Af Anemette Olesen, forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Plectranthus amboinicus

Foto: Karna Maj

Cubansk oregano, Plectranthus amboinicus, er en forholdsvis ny krydderurt i den danske handel. Det er en tropisk plante, der ikke tåler frost. Den kan dyrkes som potteplante hele året til frisk forsyning. Hvis man har et lunt hjørne i haven, kan den dyrkes her om sommeren. Det er ikke nogen oregano, men planten har fået betegnelsen »oregano«, fordi den kan bruges på samme måde i mad.

En plante i læbeblomstfamilien

Plectranthus er en plantegruppe med over 300 forskellige arter, der findes vildtvoksende i Afrika, Asien, Australien og østover til Hawaii. Nogle af disse planter dyrkes for deres smukke bladformer og farver, og nogle bruges i medicin. Det botaniske navn amboinicus skulle referere til Amboina på Molukkerne (krydderiøerne).

Da jeg første gang kom i besiddelse af en stikling af denne plante, blev den omtalt som en krydderurt ved navnet »Seven Seas« – dengang var det botaniske navn Coleus amboinicus og Coleus spicata, men det er siden ændret til Plectranthus amboinicus.

Både Plectranthus og Coleus tilhører læbeblomstfamilien, ligesom mynte og oregano. Coleus er en kendt plantegruppe, der er populær som stueplante under navnet paletblad.

Plante med mange navne

Plectranthus amboinicus

Cubansk oregano har en krybende og opret vækst, hvilket ses tydeligt her. Hvis den knibes jævnligt, kan man forme en plante med oprette skud. Foto: Karna Maj

Når man rejser i tropiske egne, vil man ikke kunne undgå at støde på Plectranthus. På engelsk hedder Plectranthus amboinicus mange navne f.eks. allspice (allehånde), bredbladet timian, cubansk oregano, mexicansk oregano, de fem årstiders urt, fem-krydderi, fransk timian, indisk hjulkrone, indisk mynte, me­xicansk mynte, Puerto Rico oregano, suppemynte, spansk timian, suganda og stikkende timian. Det mest brugte navn ser ud til at være cubansk oregano. Mexicansk oregano bruges også om to andre arter.

Det er en forgrenet sukkulent med en opret og krybende vækst. Bladene er let dunede og kødfulde og oversået med blege eller brune kirtler, der kan minde om dugdråber. Blomsterne, der enten er hvide, violette eller rosa, kommer på en lang stængel og sidder i blomsterklaser. Den vil normalt ikke blomstre i Danmark. Planten afgiver en kraftig duft, også uden at man gnider bladene.

Dyrkning og formering

Cubansk oregano

Cubansk oregano vokser villigt selv i vinterhalvåret. Denne er stiklingeformeret i oktober og er vokset godt til midt i februar.

Det er en meget nem potteplante, som plantes i en let jord, f.eks. kompost tilsat grus. På få måneder bliver skuddene ½ meter lange, hvis man ikke bruger af dem. Den trives fint i drivhus, mens den på friland skal dyrkes et lunt sted.

Den er utrolig nem at stiklingeformere. Man kan købe frø af planten, men de spirer langsomt (ca. 6 uger).

Flerfarvede sorter

Der findes flere sjove former af Plectranthus, der bl.a. kan købes fra tyske planteskoler, f.eks. Plectranthus amboinicus variegatus, der får hvide rande på bladene og ofte med et let rosa skær i fuld sol, sorten ‘Wedgewood’ har en gul stribe langs midtnerven, og ‘Athens Gem’ får hvide striber langs med midtnerven.

Krydderurt og medicinplante

Cubansk oregano

Bladene er let dunede og kødfulde, de har en kraftig smag, og ved tygning af et par blade skulle man få lindring ved tandpine.

Jeg støder på planten, når jeg kommer på besøg hos vietnamesiske og arabiske indvandrere, der dyrker den som potteplante. De bruger den som suppekrydderi og til at drikke i te, når halsen driller. Bladene har en kraftig smag, og ved tygning af et par blade skulle man få lindring ved tandpine. Det er i alle fald sikkert, at man føler sig bedøvet i mund­hulen efter at have tygget på et blad.

Plectranthus blev introduceret som drivhusplante i England i begyndelsen af 1800-tallet, og herfra skulle den være bragt til Mexico, hvor den i dag bl.a. bruges som krydderurt i fars, fiskeretter, supper og salater. Den bruges bl.a. som fyld i chilipasta og til at overdøve dårlige lugte i f.eks fiskeretter.

I Indien var Plectranthus kendt som en almindelig haveplante omkring år 1830, og her blev den bl.a. brugt til at give smag i øl og vin ligesom hjulkrone er brugt, og derfor blev den kaldt for indisk hjulkrone.

I Vietnam er planten brugt i medicin, og bruges også som ingrediens i en traditionel sur suppe kaldet »canh chua«. I både Mexico og på Cuba, bruges blade blandt andet i fiske- og bønneretter og hakket sammen med chili til en sovs.

Som medicinplante har planten været brugt ved luftvejslidelser og hovedpine. Den er lagt på sår og brandsår og anvendt mod skorpionbid. I Indonesien er planter brugt til at gnide i hår og på tøj som en slags parfume.

Kommentarer

Der er 17 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Cubansk oregano

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider