To- og flerårige

Balsam

Balsam

Balsam er en gammel duftplante, og der er to typer: en med pebermynteduft og en med kamferduft. Den kan bruges til te og potpourrier. Læs artikel…

Cubansk oregano

Den kan dyrkes som potteplante hele året til frisk forsyning, og hvis man har et lunt hjørne i haven, kan den fint dyrkes her om sommeren.

Ingefær

Dyrk dine egne ingefær

Ingefær er let at dyrke, hvis man tager højde for, at det er en tropisk skovplante, som ikke tåler direkte sollys, og som kræver masser af næring.

Salvie kan blive til en helt hæk, hvis den ikke klippes ned.

Salvie – salvio – salvare

Salvie er en af de mest fantastiske og velsmagende krydderurter, man kan dyrke, og man kan hente den frisk i urtehaven hele året.

Timian

En vifte af dufte folder sig ud, når man går på opdagelse i timianslægten. Hver art har sin egen specielle duft, som varierer med årstid, jord etc.

Purløg giver forårets grønne drys

Purløg er forårets første friske krydderurt, og den bør findes i alle haver, så man hele sommeren kan hente til et dejligt bundt frisk purløg.

Peberrod

Peberrod

Peberrod er værdsat for sin skarpe, peberagtige smag. Det er en plante med stor vækstkraft, og den kan blive til et besværligt ukrudt i haven.

Makedonsk persille

Makedonske persille er en dekorativ plante. De helt unge blade kan bruges som persille. Både skud, blade, stængler og rødder kan bruges i salater.

Høsttidløs eller nøgen jomfru

Ramsløg eller dødeligt giftige blade?

Du kan dø eller blive syg af det, hvis du spiser blade af høsttidløs og liljekonval, som du tror er ramsløg – der er brug for et godt plantekendskab.

Æblemynte og pebermynte

Mynter med smag og duft

De mest almindelige mynter i danske haver er grøn mynte og pebermynte, men der findes mange flere, som kan dyrkes til brug i mad og til te.

Estragon – fransk, russisk og tysk

Estragon er nærmest lig med fransk estragon, som har en dejligt, let krydret lakridsagtig smag, men der findes også en russisk og tysk estragon.

Der er forskel på merian og oregano

Der finder flere arter af Origanum, først og fremmest havemerian og almindelig merian, som oftest kaldes oregano i madsammenhæng.

Hjertensfryd

Citronmelisse i haven

Citronmelisse er en hårdfør plante, som selvsår i haven, men det gør ikke så meget, for den kan bruges både til en beroligende te og i salat.

Stiklingeformering af timian

Timian kan man så eller stiklingeformere

Timian overvintrer ikke altid, eller de bliver efterhånden for gamle og forveddede. Nye planter kan sås, eller man kan stiklingeformere.

Rosmarin

Rosmarin er en stedsegrøn halvbusk, der vokser vildt i flere middelhavslande. Den bør plantes på en solrig og gerne beskyttet plads i haven.

Bibernelle

Bibernellen er en flerårig krydderurt med stedsegrønt, bregneagtigt løv, som sætter fine nye blade i foråret. Bladene smager let agurkeagtigt.

Æblemynte

Æblemyntens blade har som navnet antyder en æblelignende duft. Det er den fineste mynte til saft og gele, og de nye blade kan bruges hakket i salat.

Timian som krydderurt og prydplante

Timian er ikke kun en krydderurt, men det er også fin til stenhaven, i krukker, som bunddække eller timianplæne.

Timianarter og sorter

Der findes mange timianarter og -sorter. De er meget forskellige i højde, blad- og blomsterfarve, og hver art har sin særegne duft og smag.

Solbærsalvie

Solbærsalvie

Hele planten dufter dejligt af solbær og dens smukke magentarøde læbeblomster kan drysses i salater og pynte på desserter.

Timian skal klippes tilbage efter blomstring

Når timianplanterne er færdige med at blomstre, skal blomsterne klippes af og planterne lidt tilbage.

Ædel kortlæbe

Ædel kortlæbe

En smuk lille stedsegrøn dværgbusk med purpurfarvede læbeblomster i juli, som er fin til kant i urtehaven. Den bør dog ikke bruges til indvortes brug.

Estragon og duer

Fransk estragon er med sin dybt aromatiske og sarte anissmag meget mere interessant end den russiske, og den er god i marinader og til duer.

Rødbladet salvie

Salvie

Salvie er let at dyrke og brugt med måde, sætter den prikken over i’et på mange madretter.

Karryplante i marts med gråt løv

Karryplante

Karryplanten dufter af karry og kan bruges som krydderurt i begrænset omfang, men det er også en dekorativ plante med overvintrende gråt løv.

Malurt

Malurt er en besk og bitter krydderurt. Men den er meget smuk i buketter. Og i prydhaven kan man udnytte dens smukke grå løv.

cypresurt

Cypresurt

Cypresurt er en flerårig krydderurt, men er også en fin tørketålende urt til stenbedet. Den blomstrer i juli med gule knaplignende blomster.

Persille

Persille kan man næsten ikke få nok af. Der skal være til de nye kartofler, til kyllingen, til det grønne drys – og helst året rundt.

Rosenmynte en teplante

Rosenmynte

Rosenmynte har en frisk duft af pebermynte, de friske blade kan bruges i te og blomsterne kan pynte på bagværk og desserter.

Små persilleplanter i oktober

Så persille først i september

Et lille forsøg med at så persille i september viste sig at blive en overvældende succes med masser af persille næste sommer.

Saflor

Saflor

Saflor er en populær snitblomst, men den bruges også til farvning af tøj og mad, blomsterne er spiselige og de olieholdige frø presses til tidselolie.

Perovskia atriplicifolia

Russisk salvie

Den minder i vækst lidt om lavendel, har også blå blomster og er en fin insektplante. Den giver god smag i teer og har en din duft til potpourrier.

Ingefær med familie

Ingefær er en smuk tropisk plante, og i samme familie finder man andre eksotiske krydderplanter som galangarod, kardemomme og gurkemeje.

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider