Fem ting du (ikke) skal gøre i haven

Af Katrine Turner, biolog og naturvejleder

Foråret er over os, og det er blevet tid til at komme ud i haven. Hvis du vil have din have til at blomstre med vild natur, er det samtidig det perfekte tidspunkt til at tage de første skridt i en mere naturvenlig retning. Biolog og naturvejleder, Katrine Turner, guider der her med fem tips til hvordan, du kan gøre haven mere vild.

1) Slå græsset

Det er nu, det er en god ide at slå græsset godt ned. Det kan virke lidt selvmodsigende – skulle vi ikke netop til at lade være med at slå græsset? Men nej, NU er et godt tidspunkt.

Græsset har groet hele vinteren, og hvis de andre fine urter, der måske ligger nedenunder, skal have en chance, så skal de have lys, og derfor skal du slå græsset nu, inden de taber konkurrencen og forsvinder i mørket.

Du kan snyde lidt, og så vilde frø ud i bare pletter og muldvarpeskud i plænen, så kommer der hurtigere mere variation i plænen.

2) Klip hækken, inden fuglene begynder at lave nye reder og yngle

Det er nu, hækken skal klippes, hvis du ikke nåede det i vinters.

Klip den inden fuglene for alvor går i gang med at bygge reder i hækkene, og i hvert fald, inden de lægger æg og ruger. Du skal endelig ikke klippe den til Sankt Hans.

Lav kvasbunker af afklippet i stedet for at køre det væk. Det er alt sammen brugbart for forskellige arter i haven. Lad også være med at rense ud i fuglehusene, de bruger dem stadig til at finde ly og læ i, og redematerialerne er god isolering. I det hele taget er der ikke grund til at rydde op for fuglene, de kan godt selv rense dem, hvis der er behov for det, og så sparer de måske lidt energi på, at samle nyt materiale til reden. Det kan de sagtens selv styre.

3) Lad være med at rydde sidste års blomsterstande væk endnu

Der er stadig en del kolde aftener og nætter tilbage, og blomsterstandene fra sidste år er et godt sted at gemme sig, hvis man er et lille insekt, der overvintrer. Så lad deres vinterhi stå lidt længere.

Når det er blevet lidt varmere, kan du, hvis du har lyst, fjerne de døde stængler, og lægge dem over i kvasbunkerne, for at give mere ly og læ.

4) Læg mærke til den tidlige blomstring – har du nok?

Det er om foråret krokus, erantis, martsvioler, rød tvetand, mælkebøtter, kodrivere og alle de andre forårsblomster dukker frem, så det er en god ide at gå en tur rundt i haven og notere sig, hvad der egentligt er af blomsterkilder. Har du nok til at forsørge en ny generation af sultne vilde bier? Det lyder drabeligt, men det er et af forårets allersikreste tegn, at det hele begynder at summe lystigt derude.

Det er ikke kun urterne, der giver nektar nu, også buske og træer kan hjælpe til, og for eksempel pil er meget vigtig. Den plyssede vårsilkebi er nemlig afhængig af pilens blomster lige nu, så pil er god at have i haven. Mirabellen blomstrer også allerede flere steder, og det er i det hele taget en god ide, at have mange af de hvidblomstrede træer og buske.

Hvis der nu ikke rigtigt er noget blomstrende i haven lige nu, kan det være der skal toppes lidt op ved lejlighed, og i efteråret kan du sætte løg ud i haven, så det bliver bedre næste år. Lad for alt i verden være med at luge de vilde planter væk, du garanteret allerede har, fx rød tvetand, korsknap og hejrenæb. Det er muligt at de ikke ser ud af meget, men de er dødvigtige nektarkilder.

5) Slap lidt af og gå på opdagelse i haven

Det er fint at nyde sine dyr og nyde forårets komme. Der er masser af liv i de haver, hvor der ikke bliver ryddet for meget op.

Humlebierne er nogle af de helt tidlige arter, der dukker frem. Lys og mørk jordhumle, stenhumle og hushumle er allerede fremme rundt omkring, når solen er fremme, og snart kan du også støde på den skønne bamsede rødpelset jordbi eller måske en tofarvet jordbi, der lige får sig en lur i en blomst et sted.

VORES NATUR

Organisationerne Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, KFUM Spejderne, og Praktisk Økologi er gået sammen om at skabe ‘Vild Natur, Hvor Du Bor’. Følg med på de enkelte organisationers hjemmesider, eller på siden Vores Natur, for at se mere og følge med i gode tips og tricks, arrangementer, kurser og events.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Om Praktisk Økologi > Vores Natur > Fem ting du (ikke) skal gøre i haven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider