Velkommen til Vores Natur

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Vores Natur er et projekt, der i 2020 har som mål at inspirere alle danskere til at tage ud i naturen og til at lave mere natur derhjemme.

Vi gør det på hjemmesider, på Facebook og i DRs radio- og tv-programmer og snart også gennem et mylder af aktiviteter og ture, der skal give viden om naturen, lyst til at gå på opdagelse i den og passe på den.

Bag Vores Natur står DR, Naturstyrelsen, Friluftsrådet, naturhistoriske museer og en række foreninger, der alle gerne vil inspirere til at bevare og bruge den danske natur. Projektet er støttet med 25 millioner kr. af Nordea-fonden, Aage V. Jensen Naturfond og 15. Juni Fonden.

Læs mere om projektet »Vores Natur« >

2020 er året, hvor alle danskere skal ud at opleve naturen gennem projektet »Vores Natur«. Foto: Adam Grønne

Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag Havenyt.dk, er også med i Vores Natur. Vi deltager i to af de fem fyrtårne, som udgør det overordnede projekt Vores Natur. De to fyrtårne er »Vild natur hvor du bor« og »Vild mad fra naturen«.

Vild natur hvor du bor

Naturen kan være den vilde natur, men den kan også være den natur, som allerede er, eller som kan skabes hjemme i haverne eller på altanen. Med »Vild natur hvor du bor« vil vi gøre Danmark vild igen og invitere de vilde dyr og planter ind i vores haver og bynatur.

Som en del af »Vild natur hvor du bor« vil Praktisk Økologi på Havenyt.dk bringe en række artikler, som sætter fokus på og inspirerer til mere natur i de private haver.

For naturen har det hårdt. Der bliver færre dyr og planter, og nogle er ved helt at forsvinde. Det skyldes blandt andet, at der meget lidt vild natur i Danmark, og at vi ikke kan lade være med at rydde op, plante græs og lægge fliser derhjemme.

I Danmark udgør arealer mellem bygningerne faktisk mere end 5% af landets samlede areal. Det meste ligger dog hen som grønne ørkener uden liv, med kortklippede græsplæner, bede med få spredte planter mellem meget flis og veltrimmede hække som baggrund.

Der er næsten intet at leve i og af for fuglene, padderne, pindsvinene og alle de andre smådyr. For ikke at tale om insekterne, der i høj grad har brug for en hjælpende og lidt vild hånd.

For løsningen er at være lidt mere vild i haverne. Lade græsset vokse, lade de døde træstubbe stå, og lade bunken med afklippede grene ligge. Lad tingene gro og nedbrydes og opdag, hvor meget liv det giver i haven.

Netop det kan du få meget mere inspiration til i en række artikler med tip til at skabe en mere vild have med høj biodiversitet og masser af liv, som offentliggøres på Havenyt.dk hen over foråret og sommeren.

Vi kan alle være naturplejere, og i »Vild natur hvor du bor« gør vi Danmark vild igen. Foto: Katrine Turner

Læs mere om »Vild natur hvor du bor« >

Vild mad fra naturen

Det andet fyrtårn, som Praktisk Økologi er aktiv i, »Vild Mad fra naturen« handler om den vilde, spiselige natur, og om hvordan du kan tage den med i køkkenet.

Det kan være svært at komme i gang med at samle og tilberede mad fra naturen på egen hånd, og på grund af covid-19 er forårets arrangementer desværre ikke afholdt, som de var planlagt.

Men der er hjælp at hente til at gå i gang på egen hånd på Vild mad hjemmesiden og i app’en, hvor der er gode råd om sankesteder, hvilke af naturens råvarer, der er i sæson, og hvordan de laves til lækker mad i de mange opskrifter.

Vild mad har til formål at give danskerne inspiration til at samle, jage, fiske og tilberede naturens råvarer. Foto: Adam Grønne

I hele september vil der også være lokale vilde middage over hele landet. En vild middag er en middag, hvor du som gæst inviteres med til at samle, slagte og tilberede vilde råvarer som fisk, vildt og planter. Derefter skal du selvfølgelig være med til at spise de lækre fund.

Praktisk Økologi deltager som partner i de vilde middage til september. Derudover vil vi også fra sensommeren dele opskrifter på lækker mad lavet af råvarer fra naturen – både den vilde natur, og den vi kan finde i haven.

Læs mere om »Vild mad fra naturen« >

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Om Praktisk Økologi > Vores Natur > Velkommen til Vores Natur

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider