En spiselig prydhave

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Der er en tendens til at dele haver op efter anvendelse: køkkenhave, frugthave, prydhave og staudehave. Det kan være praktisk, men det kan også give god mening at tænke haven mere åbent, så man integrerer de enkelte dele. For selv om man måske mest er til prydhave og ikke har lyst til at få sig en køkkenhave eller en frugthave, kan man godt fascineres af duft og smagsoplevelser og have lyst til at snuse og småspise sig igennem haven. Og så kan man jo anlægge sig en spiselig prydhave.

Palmekål og anisisop i blomsterbede

Dette bed er et godt eksempel på, hvordan grønsagen palmekål og krydderurten anisisop er passet ind i et bed med sommerblomster. Foto: Karna Maj

Man kan starte i det små

Det gode ved at skabe sig en spiselig prydhave er, at man ikke behøver at lægge hele haven om. Har man ikke lyst til at kaste sig ud i at plante træer, kan man starte i det små med at plante lidt spiseligt ind imellem den eksisterende beplantning.

Har man plads til et par vildroser, er de ikke alene smukke og dufter, men både blomster og hyben kan jo spises. Man kan også prøve med rabarber under buske og træer, opstille stativer til ærter og bønner, eller lave bunddække af f.eks. tallerkensmækker. Mulighederne er mange. Det kommer alt sammen an på den havestil, man ønsker, og på de vækstbetingelser, der er i haven.

Spiselige planter i prydhaven

Den spiselige prydhave kan man indrette på mange måder, hvad enten haven er en beskyttet gårdhave – et varmt sted med fuld sol det meste af dagen – eller en skovhave fuld af buske og træer. Men det er vigtigt at vælge planter, som passer til de vækstbetingelser, du har i din have.

  • Hvis du har et tørt og varmt sted, kan du i artiklen Den spiselige steppehave finde inspiration og plantelister.
  • Hvis du har en have med mange træer og buske, kan du udforske nogle af de mange muligheder og se plantelister i artiklen Den spiselige skovhave.
Rabarber under æbletræ

Rabarber vokser fint under frugttræer – her plantet på solsiden af et æbletræ. Foto: Karna Maj

Hvis man har fået lyst til at læse mere om steppehaven, skovhaven og andre naturhavetyper, kan man finde mere herom i forfatterens bog Den vilde have.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > En spiselig prydhave

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider