Der er en tendens til at dele haver op efter anvendelse: køkkenhave, frugthave, prydhave og staudehave. Det kan være praktisk, men det kan også give god mening at tænke haven mere åbent, så man integrerer de enkelte dele. For selv om man måske mest er til prydhave og ikke har lyst til at få sig en køkkenhave eller en frugthave, kan man godt fascineres af duft og smagsoplevelser og have lyst til at snuse og småspise sig igennem haven. Og så kan man jo anlægge sig en spiselig prydhave.
Dette bed er et godt eksempel på, hvordan grønsagen palmekål og krydderurten anisisop er passet ind i et bed med sommerblomster. Foto: Karna Maj
Det gode ved at skabe sig en spiselig prydhave er, at man ikke behøver at lægge hele haven om. Har man ikke lyst til at kaste sig ud i at plante træer, kan man starte i det små med at plante lidt spiseligt ind imellem den eksisterende beplantning.
Har man plads til et par vildroser, er de ikke alene smukke og dufter, men både blomster og hyben kan jo spises. Man kan også prøve med rabarber under buske og træer, opstille stativer til ærter og bønner, eller lave bunddække af f.eks. tallerkensmækker. Mulighederne er mange. Det kommer alt sammen an på den havestil, man ønsker, og på de vækstbetingelser, der er i haven.
Den spiselige prydhave kan man indrette på mange måder, hvad enten haven er en beskyttet gårdhave – et varmt sted med fuld sol det meste af dagen – eller en skovhave fuld af buske og træer. Men det er vigtigt at vælge planter, som passer til de vækstbetingelser, du har i din have.
Rabarber vokser fint under frugttræer – her plantet på solsiden af et æbletræ. Foto: Karna Maj
Hvis man har fået lyst til at læse mere om steppehaven, skovhaven og andre naturhavetyper, kan man finde mere herom i forfatterens bog Den vilde have.
Pralbønner er meget flotte og dekorative med de orange blomster, og de er velsmagende, når de høstes i tide. I stedet for pralbønner kan man dyrke Borlottobønner med de rødlige bælge, gule, brede stangbønner eller lilla stangbønner. Foto: Karna Maj
Har man et solbeskinnet bed med læ, f.eks. i en gårdhave, kan man også indplante en eller flere chiliplanter i blomsterbedet. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Nye fliser eller sten til terrassen?
Trænger haven til en kærlig hånd?
Havedesign i København og på Sjælland
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Anlægsgartneren betaler sig
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Land Højbede og Plantekasser
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > En spiselig prydhave
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…