Tulipaner år efter år

Af Jane Schul, landskabsarkitekt, Schul landskabsarkitekter

Purissima Foto: Jane Schul

Tulipaner er med god grund populære forårs- og forsommerblomster. De giver farve til staudebedet inden stauderne selv begynder for alvor og findes i et utal af farver, størrelser og former, grupperet efter deres botaniske tilhørsforhold og udseende. Der fremavles hele tiden nye sorter – desværre langt fra alle lige stabile. Der skal jo også sælges løg næste sæson…

Her er nævnt en række sorter, der har bevist deres levedygtighed og kan komme igen år efter år. Vi kender nok alle sammen de gule og røde ‘Apeldoorn’ tulipaner, der overlever selv den groveste mangel på pasning. De tilhører begge gruppen af Darwin-tulipaner, der rummer mange andre brugbare i lidt mindre dominerende farver. Så heldigvis er der andre muligheder – også inden for andre kategorier og former. Desuden kan vi selv medvirke til at placere dem bedst muligt.

Ballerina Foto: Jane Schul

Tulipaner er steppeplanter, der trives bedst på jorder, der er fugtigholdende om foråret (når sneen smelter i bjergene), men tørre og varme om sommeren. Denne »gennembagning« af jorden er en del af forudsætningen for, at der kan modnes og danne nye blomsteranlæg til næste års blomstring. Som for de øvrige løgs vedkommende er en passende lægge dybde mindst 3 gange løgets højde, men det behøver ikke at skulle måles på millimeter.

Grupper
Botaniske tulipaner er betegnelsen for en række tidligt blomstrende og lavtvoksende arter og sorter. Gode og forvildningsegnede er botaniske arter som T. sylvestris, 30–40 cm, med nikkende gule blomster, vildtvoksende mange steder i Danmark. T. tarda, 10 cm, stjerneformede gule og hvide blomster. T. turkestanica, 20 cm, stjerneformede hvide og gule blomster.

Kaufmanniana-tulipanerne er ligeledes tidlige og lave med højder mellem 15 og 25 cm. ‘Concerto’ er hvid med gul bund, ‘Ice Stick’ er hvid-rosa-gul.‘Stresa’, gul og rød. ‘Showwinner’, rød.

Purissima Foto: Jane Schul

Lidt mere forædlede, men dog stadig med mange driftssikre sorter er Fosteriana-tulipanerne. De har forholdsvis store blomster, 30–40 cm høje og er middeltidlige. ‘Purissima’ er rent hvid. ‘Golden Emperor’, ‘Orange Emperor’ og ‘Red Emperor’ (Madame Lefeber) har hhv. varmt gule, orange og skarlagenrøde blomster. ‘Sweetheart’ er gul/hvid og ‘Flaming Purissima’ er rosa/hvid.

Darwin-tulipanerne
Er nogle af de mest dyrkede i vore haver. Blomstrer midt i sæsonen, er langstilkede, holdbare og fås i mange farver. ‘Apeldoorn’ er en serie i rød, gul og flammet. ‘Demeter’ er mørk violet. ‘Golden Parade’ er gul med en tynd rød rand. ‘Hakuun’ er rent hvid og ‘Ivory Floradale’ er creme.

Liljeblomstrede tulipaner
Er ret sene, men lette og elegante med karakteristiske, tilspidsede blomsterhoveder. Højden er 50–60 cm. Også ganske mange i denne gruppe er gode til at komme igen og kan være værd at prøve. ‘Ballerina’ er orange med at strejf af rosa og dufter dejligt. Burgundy‘ er mørk violet, ’China Pink er rosa‘ og ’White Triumphator’ ren hvid.

Turketania Foto: Jane Schul

Triumph-tulipaner
Er en stor gruppe, der hyppigt produceres i nye sorter – desværre sjældent særligt længelevende. Desuden fås der en række mere eller mindre specielt udseende tulipaner. Papegøje-tulipaner er storblomstrede, bølget og uregelmæssig blomst. Frynsede tulipaner har frynsede kronblade. Rembrandt har stribede blomster og Viridiflora har blomster med grønne striber. Alle er dekorative, men ikke nødvendigvis stabile. Derfor nævnes der ingen sortsnavne. Brug dem, men betragt dem som sommerblomster, hiv løgene op, når de er færdige med at blomstre, og køb nogle nye næste år.

Tulipanen står desværre højt på listen over mosegrises yndlingsspiser. Prøv i så fald med narcisser i stedet for!

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Tulipaner år efter år

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider