Voksurt

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Voksurt er en ret ny sommerblomst i danske haver – den dukkede op i de danske frøfirmaers sortiment omkring 2007. Den er stadig ret ukendt, men den smukke og lidt specielle blomst vil sikkert hurtigt blive populær, da den er let at dyrke.

Den er måske ikke så farverig og prangende som mange andre sommerblomster, men har sin egen stille charme med klokkeformede, hængende blomster i smukke blålige nuancer. Blomsterne og dækbladene over blomsterne har et fantastisk farvespil fra petroleumsgrøn over metallisk blå til lilla. Der findes også sorter med gule blomster, men med de samme blålige toner i dækbladene.

Bladene er voksagtige med hvidlige pletter. Farven på bladene opleves helt forskellig i forhold til lysets vinkel. De kan variere fra grålig til en flot friskgrøn farve, afhængig af sollyset.

Når solen skinner forvandles de grålige blade til lysgrønne nuancer. Foto: Karna Maj

Stor voksurt

Stor voksurt, Cerinthe major, stammer fra Sydeuropa, og den er under danske forhold en sommerblomst, mens den er en kortlivet staude i varmere klima. Man skal kun til England for at den af og til kan opleves som en kortlivet staude. I særligt milde vintre kan den overleve herhjemme. I efteråret dukker der ofte selvsåede planter op, hvis den har fået lov til at selvså, og de overlever ofte et stykke ind i vinteren. Den skulle kunne tåle ned til i hvert fald -5° C.

Stor voksurt bliver op til 60 cm høj, og den kan være lidt væltet, når den sidst på sommeren bliver høj og blomstringen aftager. Det kan være en fordel at så flere hold, så man har planter i blomst også i efteråret.

Voksurt med farvespil

Der kan være en del forskel på, hvor meget farvespil, der er i dækbladene på planterne. Her er et eksemplar med mange farvenuancer. Foto: Karna Maj

Jord og voksested

Voksurt skal plantes et sted med fuld sol, evt. halvskygge, og der skal være læ. Den trives fint både i krukker og udplantet i blomsterbede. Den skal have en veldrænet jord, men trives i alle typer jord. Den skal i bede udplantes med 20–30 cm afstand.

Såning

Voksurt er nem at så. Den kan forkultiveres i april i drivhuset eller endnu tidligere inde i vindueskarmen. Eller den kan sås direkte på voksestedet først i maj.

Frøene er ret store og sås 1–1,5 cm dybt. Spiretiden opgives til 5–21 dage ved 21° C – jeg har altid haft spiring i drivhuset i april efter 7–10 dage fra hjemmeavlet frø.

Er den først spiret, vokser den hurtigt tii, og den bliver hurtig til en stor plante at have i vindueskarmen. Da den først kan plantes ud, når risiko for frost er ovre, er det bedst at vente til starten af april, hvor det kan lade sig gøre at så den i såkasser eller 5 cm potter i drivhuset. I såkasser skal den efter fremspiring udtyndes til 5 cm afstand. Den skal afhærdes 7–10 dage inden udplantning. Roden er lang og uden ret mange siderødder, og derfor skal den ikke omplantes mere end højst nødvendigt.

Frø

Frø af voksurt kan købes hos de fleste danske frøfirmaer, men det er normalt kun sorten ‘Purpurescens’, man kan købe her.

Det er nemt selv at høste de store frø, men ofte når de at drysse af, inden man opdager dem. Så der skal høstes løbende.

De sorte store frø af voksurt drysser meget let af, så det kan være nødvendigt at plukke dem af med det grønne og lade dem modne færdig på en tallerken.

Nem og problemfri

Voksurt er en nem blomst at så selv, også for nybegyndere. Den tåler let udtørring, men den tager skade, hvis jorden tørrer helt ud. De visne blomster skal man ikke bekymre sig om – forsøger man at nippe dem af, ryger de kommende blomster med.

Den angribes normalt hverken af sygdomme eller skadedyr, og jeg har set den omtalt som en plante, dræbersneglene ikke æder. Har man erfaringer på det felt, så skriv en kommentar til artiklen nedenfor.

God biplante

Bierne summer flittigt omkring voksurtens blomster, og på engelsk kaldes den da også Honeywort – men honningurt på dansk er en helt anden plante.

Arter og sorter

Den mest almindelige sort i danske haver er ‘Purpurescens’, som har blålige til lilla blomster. Der findes også en sort med mere blå blomster: ‘Blue Kiwi’.

Sorterne ‘Yellow Candy’ og ‘Yellow Gem’ har gule blomster.

‘Yellow Candy’ er en smuk gul sort af Cerinthe major.

‘Yellow Candy’ er en smuk gul sort af Cerinthe major. Foto: Jonna Sudenios (copyright)

I Cerinthe slægten er der omkring 10 arter, heraf stor voksurt, Cerinthe major, som denne artikel omhandler. Af andre kan nævnes lille voksurt, Cerinthe minor, som der også findes sorter af, f.eks. ‘Bouquet Gold’, som kun bliver 30–40 cm høj.

Lille voksurt

Lille voksurt, Cerinthe minor, har små gule blomster. Foto: Malcolm Storey / Discover Life

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Voksurt

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider