Lungeurt

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Lungeurt

Hvidplettet lungeurt, Pulmonaria officinalis. Foto: Karna Maj

I Danmark findes to vildtvoksende lungeurtarter, himmelblå lungeurt og plettet lungeurt. Det er gode forårsstauder, som er smukke både i natur og have. De tilhører rubladfamilien, samme familie som hjulkrone, kulsukker, honningurt og forglemmigej tilhører.

Hvidplettet lungeurt

Hvidplettet lungeurt, Pulmonaria officinalis, vokser i åbne løvskove og krat, men er efterhånden sjælden i Danmark. Den foretrækker en fed lerjord eller i hvert fald en fugtighedsbevarende jord.

Planten bliver ca. 20 cm høj. Den har en krybende jordstængel og danner et tæt bunddække. Fra sidst i marts/begyndelsen af april blomstrer den med blå til lilla, i begyndelsen rødlige, blomster, som sidder samlet i oprette klaselignende stande. Bladene er bleggrønne med hvide pletter, lancetformede og ca. 15 cm lange. Hvidplettet lungeurt er en glimrende bunddækkeplante, som dækker fra april til oktober.

Himmelblå lungeurt

Pulmonaria angustifolia

Pulmonaria angustifolia Foto: Karna Maj

Himmelblå lungeurt, Pulmonaria angustifolia, er vildtvoksende flere steder i Danmark, primært i lyse løvskove ved kysterne, hvor den fortrækker en god humusjord. Fra marts til maj blomstrer den med klare blå blomstrer, som lyser godt op i både skov og have. Foråret igennem kan den være et fint bunddække med sine smalle, grønne blade, men den danner ikke et stabilt dække. Bliver himmelblå lungeurt udsat for lidt tørke, forsvinder den næsten i løbet af sommeren, og over årene bevæger den sig væk fra det oprindelige sted. Så hvis det er bunddækket, man er ude efter, er hvidplettet lungeurt at foretrække.

Et skovbundsbed

Begge arter af lungeurt passer fint til et skovbundsbed under træer og buske sammen med andre skovbundsurter, så de kan danne en fin mosaik. Man planter grupper af de forskellige urter, så de danner et sammenhængende tæppe. Mosaikelementerne kan være: skovmærke, gul og hvid anemone, fladkravet kodriver og vårfladbælg.

Formering

Det er meget let at formere lungeurt, man deler den lige efter afblomstring. Man kan enten potte den op eller sætte den direkte på det blivende voksested. Den skal dog have godt med vand efter udplantningen.

Pulmonaria Stiriaca

Storbladet lungeurt, Pulmonaria Stiriaca, stammer fra Østrig, men trives fint her i Botanisk Have, København. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Lungeurt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider