Krybende læbeløs

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

I begyndelsen af maj kommer den meget fin blå bunddækkeplante krybende læbeløs, Ajuga reptans. Det er en staude, som er vildtvoksende i Danmark, hvor den trives i skove og krat med en fugtighedsbevarende jord. Den fortrækker halvskygge eller vandrende skygge. I skoven danner den et meget fint tæppe i skovbunden, da den laver masser af udløbere.

Krybende læbeløs er i læbeblomstsfamilien, samme familie som bl.a. lavendel, timian, døvnælde, tvetand og mynte. Den har ovale grønne blade samlet i rosetter, hvorfra der kommer udløbere. Planten er delvis vintergrøn. Den blomstrer i maj – juni med små blå læbeblomster samlet i oprette aks på en kantet stængel, der bliver omkring 15 cm høj.

Læbeløs i haven

Krybende læbeløs er en meget fin bunddække plante, som passer ind mange steder i de fleste haver. Den kan danne en god bund under træer og buske, og kan klare sig i både skygge og steder med let skygge.

Den giver et flot udseende med den grønne bund med de mange fine blomstrende blå aks, som blomstrer over en lang periode. De er desuden fine til at plukke ind til stuen.

Efter nogle år har den en tendens til at flytte sig, så skal man ikke genplante den i de huller, der kan opstå, da den så ikke vil trives så godt der. Plant derimod andre skovbundplanter, som gule anemoner Anemone ranunculuides og få på den måde en fin mosaikvirkning i bunddækket.

Læbeløs er utrolig let et formere, da både rosetten og udløberne kan bruges til formeringsmateriale.

Flere sorter

Der findes en del sorter af krybende læbeløs, bl.a.: Ajuga reptans ‘Braunherz’ – rødbrune blade. Desuden findes en anden art Ajuga pyramidalis, som også kan være en god haveplante, men den egner sig ikke til bunddække, da den ikke danner udløbere.

Krybende læbeløs

Krybende læbeløs er vildtvoksende i Danmark, hvor den trives i skove og krat med en fugtighedsbevarende jord. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Krybende læbeløs

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider