Staudehør

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Hør er mest kendt som den plante, der bruges til det smukke stof, som krøller alt for meget, eller som den plante, der giver hørfrø til olie, brød og fuglefrø m.m.

Den hørplante hedder Linum usitatissimum og er en enårig, flot plante med blå blomster. Det er en glimrende dækafgrøde, og når den står med frøkapsler, er den meget dekorativ i buketter.

Der findes en anden enårig hørplante, nemlig den røde hør, Linum grandiflorum, med flotte store røde blomster.

Men det er slet ikke disse gode hørarter, historien her handler om, det er om staudehør, altså hør, som kommer igen år efter år.

Staudehør

Der findes mange forskellige hørarter, som er stauder, og flere af dem trives ikke så godt i det danske klima. Men et par stykker er meget flotte og kan blive til stor skønhed i mange haver.

I Syd – og Mellemeuropa i de tørre stepper og på bjergsiderne trives der mange fine hørplanter, lette og elegante planter, som bevæger sig fint i vinden.

Kommer man til de østrigske steppeområder, møder vi Østrigsk hør eller steppehør, en let og elegant staude med små blå blomster. Botanisk kaldes den Linum austriacum, men af mange anses den for at være den samme som Linum perenne ssp. perenne, som forhandles i de danske plantesalg

Steppehør i haven

Steppehør

Steppelandskab med steppehør og knoldet mjødurt – et naturligt kønt par Foto: Jens Thejsen

Det kan være vanskeligt at se forskel på de to hørarter, og for havefolk må Linum perenne ssp. perenne være den mest interessante.

Den har fine himmelblå blomster, og hver enkelt blomst holder ikke så længe, men den har en blomstringsperiode fra juni til slutningen af august. Steppehør bliver 30–40 cm høj og har stor elasticitet i stilken, og den bevæger sig derfor flot ved den mindste vindpåvirkning.

I haven trives steppehør bedst i let jord på en varm plet i haven. Den står elegant og fint sammen med andre steppeplanter. Der findes en hvid sort Linum perenne ‘Album’.

En anden god staudehør er Linum narbonense, som kommer fra Sydfrankrig, den bliver knap så høj som Linum perenne. Til gengæld har den lidt større blomster i en endnu mere blå farve. Den stiller de samme krav som Linum perenne og kan altså bruges de samme steder i have og landskab.

Gul hør

De blå og hvide hør er oprette tyndstilkede og lette. Gul hør, Linum flavum, er derimod lidt mere bastant og har tendens til at blive en mere kompakt plante.

Den vokser i Midt- og Sydøsteuropa i klippelandskab og steppeområder som de blå hør. Den blomstrer på samme tid, så de kan bruges i samme bed hvis man har lyst at skabe et »svensk« bed.

Der findes en kompakt sort af gul hør, Linum flavum ‘Compactum’.

Pleje af hør

Der er ikke den store pleje ved hør, men især de blå og hvide hør har kort levetid, så man skal sørge for at nyplante eller lade frøplanter blive stående. Hør er let at frøformere og kan desuden laves som stiklinger fra maj til august.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Staudehør

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider