Hasselurt – en elegant bunddækkeplante

Af Henrik Ahlmann, Økologisk Havebrugskonsulent

Når bedet skal have et lavt bunddække, er hasselurt, Asarum sp., et fint valg til de mere præsentable, skyggefulde steder, som gerne må se lidt kønt ud, og ikke må kræve den store pleje. Planten tilhører slangerodfamilien, hvor den har sin egen slægt asarum-slægten, hvoraf flere dyrkes som prydplanter.

hasselurt

Hasselurt har smukke skinnende blade og er meget velegnet som bunddækkeplante. Foto: Karna Maj

Det er primært for bladenes skyld, at hasselurt anvendes som prydplante, men også fordi den udfylder rollen som bunddækker ved at sprede sig via underjordiske udløbere. Frøformering finder dog også sted, her kan planter dukke op andetsteds i haven, efter at frøene er spredt af myrer.

Plantning og formering

Alle de her nævnte arter af hasselurt bør plantes relativ tæt, da væksten afhængig af vækstforholdene kan være lidt langsom. Der plantes almindelig 16 planter pr. m², hvilket svarer til en indbyrdes afstand på ca 25 cm, men under fugtige forhold med optimale vækstbetingelser er 10–12 planter ofte tilstrækkeligt.

Planterne er udprægede skovbundsplanter. For alle arter gælder, at de er kønnest i større flader, sammen med højere planter og buske; også gerne som bund eller forgrund i surbundsbedet. Selve blomsterne er uanselige og brunlige, de sidder skjult under bladdækket, så det er ikke meget, man ser til dem under blomstringen i maj. Blomsterne kan minde lidt om en lille hasselnød, hvilket har medført navnet hasselurt. De nævnte arter kan formeres ved deling i det tidlige forår.

Slægten Asarum er middel giftig og hudirriterende. Det er derfor en fordel at bære handsker under formeringsarbejdet, da kontakt ellers kan fremkalde svien og kløe på hudoverfladen.

Asarum eupaeum

Den mest velkendte og plantede art af hasselurt, Asarum eupaeum, kendes især på sine ca. 5 cm brede, rundeagtige og skinnende blade. Som artsnavnet hentyder, stammer planten fra Mellemeuropa, hvor den findes vildtvoksende i et bredt bælte fra Frankrig til det vestlige Sibirien.

Planten er taknemmelig og nem at dyrke, den egner sig fint til bunddække i forgrunden på skyggefulde steder under træer, buske eller stauder, hvor jorden ikke tørrer ud og gerne er lidt humusrig og kalkholdig. I stærk solskin bliver bladene lysere, hvilket dog modvirkes, såfremt jorden er fugtig nok. Asarum eupaeum spreder sig forholdsvis langsomt på voksestedet, men kan ved god vækst og rigtig planteafstand dække jorden fuldstændig, så ukrudt vanskeligt får fodfæste. Planten er almindeligvis hårdfør i Danmark, men ved hård barfrost i det sene forår kan løvet dog svides. Planten er stedsegrøn.

Asarum caudatum

En anden, mindre udbredt, men alligevel dyrkningsværdig art er Asarum caudatum, der har lysere, lidt større, runde til hjerteformede blade, der ikke er blanke. Bladoverfladen er tværtimod mere ru og mat at se på. Asarum caudatum er højere, mere robust end Asarum eupaeum og breder sig hurtigere via udløbere. Den kan plantes, hvor forholdene er mere tørre og lyse, idet den langt bedre tåler solpåvirkning. Planten er delvist stedsegrøn.

Asaurum canadense

Denne hasselurt er ikke plantet så ofte. Den bliver ligeså høj, har lidt større blade og trives samme fugtige og skyggefulde steder som Asarum eupaeum. Den stammer fra Nordamerika og er ikke stedsegrøn.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Enemærkets Hostahave

Heksekoste.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Bunddækkeplanter > Hasselurt – en elegant bunddækkeplante

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider