Ulvsrøn

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Ulvsrøn, Viburnum opulus.

Ulvsrøn, Viburnum opulus, med sine flotte røde frugter. Foto: Jens Thejsen

Når vinteren er godt i gang og de fleste frugter er faldet af træerne, så står ulvsrøn stadig og lyser op i landskabet med sine flotte røde frugter. Det er en lidt grov busk, man for det meste møder i skovbryn og krat, hvor den trives både i fuld sol og halvskygge. Den stiller ikke de store jordbundskrav, men udvikler sig bedst på en fugtighedsbevarende og næringsrig jord.

Denne store busk har flere navne, og ofte lidt nedsættende navne på grund af frugternes lugt. Der er ikke noget problem med lugten når frugterne stadig hænger på busken, men får man det på fingrene, lugter det af sure tæer. Så navnet ulvsrøn fordi frugterne kan minde om røn men ikke er røn og kvalkved, fordi den kan give kvalme.

Ulvsrøn har det botaniske navn Viburnum opulus, og er i gedebladfamilien sammen med bl.a. dronningebusk, kejserbusk, snebær, klokkebusk og hyld.

Ulvsrøn i haven

Den bliver op til 3–4 meter høj og har grønne lappede blade, som får helt røde høstfarver. Det er særligt når den i juni står i blomst, at den virkelig gør sig, med hvide blomster i halvskærme. Selve blomsterstanden kan minde om hortensia, med mange små tvekønnede blomster i midten og store sterile randblomster. Disse randblomster tjener som reklameskilte og det virker, for den besøges af mange forskellige insekter.

Fra september står den med røde glinsende frugter, som bliver siddende på busken til hen i januar–februar. Først når frugterne begynder at gå i forrådnelse tager fugle fat og så efterstræbes de særligt af silkehale og dompap.

Ulvsrøn er en smuk plante både med blomst, frugter og med efterårsløv, og den kan bestemt anbefales i havesammenhænge og særligt til hegn for, insekter, vildt og fugle, da det også er en god redebusk og et godt skjul.

Sorter af ulvsrøn

Synes man busken er lidt for voldsom, findes der en lidt mere tæt sort, som ikke bliver så høj, Viburnum opulus ‘Compactum’ og der findes sorten Viburnum opulus ‘Roseum’, som kaldes almindelig snebolle. Den er dog ikke så god for insekterne, da alle blomster sterile.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Ulvsrøn

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider