Træer og buske

Piletræets velsignelser

Pil kan anvendes som prydtræ i haven, og der findes både arter som er meterhøje og krybende. Pil er desuden en god nektarplante og god til pileflet. Læs artikel…

Mistelten, mytologi og medicin

Misteltenen har altid været omgærdet med overtro, mystiske drømme og spændende forestillinger. Idag bruges den mest til at kysse under op til jul.

Ulvsrøn

Når vinteren er godt i gang og de fleste frugter er faldet af træerne, så står ulvsrøn stadig og lyser op i landskabet med sine flotte røde frugter.

Fyr i natur og have

Der findes mange slags fyr, og arter som skovfyr, sortfyr, tårefyr, penselfyr og silkefyr kan tilføre nye dimensioner i små og store haver.

Genbrug havens planter og spar penge

Der er mange penge at spare, hvis du bevarer og genbruger havens planter, ikke mindst træer og buske, som også er lang tid om at vokse sig store.

Blomstrende buske i vinterhaven

Længes man efter de første blomster i haven midt på vinteren, så skal man plante buske som pebertræ, kejserbusk, troldnød og vinterjasmin.

topiary garden i England

Flotte taks

De stedsegrønne taks er flotte året rundt. Om sommeren danner de en rolig baggrund, om vinteren står de som grønne, skulpturelle elementer i haven.

Kirsebærkornel

Kirsebærkornel blomstrer før løvspring og er et sikkert forårstegn. Den har de lysende små gule blomster samlet i skærme.

Viburnum i dufthaven

Der findes en lang række Virburnum, som med himmelske dufte og lyserøde og hvide blomster passer godt ind i en dufthave.

Hække der blomstrer

Blomstrende hække er et stykke monokultur, der er til gavn for biodiversiteten.

Troldnød – en duft af honning

Troldnød er en af de få buske, som blomstrer fra januar til april, ovenikøbet med smukke honningduftende blomster, og den får de herligste høstfarver.

Duftende syrener i haven

Syrener er nemme, smukke, hårdføre og dufter himmelsk i maj, og de mange forskellige sorter kan vokse som buske eller stammes op.

Fuchsia

Fuchsia er flerårige, træagtige planter, som er meget populære i krukker i haven. De er lette at dyrke og formere, men kræver frostfri opbevaring.

Perlebælg nu som Dafo-plante

Perlebælg er en lille busk, som bliver ca. 1 m høj og lige så bred med blå-grønne blade og gule ærteblomster, og den blomstrer i flere måneder

Buksbom

Buksbom en meget værdsat stedsegrøn kulturplante, som bl.a. bruges som hæk- og kantplante.

Tørst – Citronsommerfuglens favorit

Tørst er på mange måder en fantastisk plante, der både er smuk med sin diskrete charme og bidrager til stor biodiversitet i haven.

Laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær finder vej ind i flere og flere haver.

En ganske særlig eg

Egetræer er ikke bare egetræer. Der findes flere, og en af de mere særlige er den tyrkiske eg, også kaldet frynseeg, som er flot i store haver, parker

hortensia

Nye hårdføre hortensiaer

Der er nu gode muligheder for at få blomstrende hortensiaer i haven med en række nyere hårdføre sorter og nye sorter, som også blomstrer på årsskud.

Trompetkrone

Trompetkrone har hvide tragtformede, orkidelignende blomster. Træet er hjemmehørende i det sydlige USA og er bestemt på sin nordgrænse her hos os.

Hvidtjørn blomster

Tjørn kan også spises

De hvide blomstrende tjørn lægger man mærke til i landskabet, men der findes mange flere tjørnearter. Fælles for dem alle er, at de også kan spises.

Den duftende konvalbusk

I sensommeren er der ikke så mange blomstrende buske – og slet ikke duftende buske, men konvalbuskens hvide stande dufter som navnet siger af konval.

Lyng

På de danske heder vokser hedelyng på tørre steder og klokkelyng på fugtige. De trives også i haven, hvis man giver dem de rette vækstforhold.

Sorbus aucuparia edulis

Spiselige røn

Nogle røn har mere velegnede frugter til at sylte end andre, dels på grund af smagen, og dels fordi nogle kan give lidt mavesmerter.

Blåbælg

Det botaniske navn er Decaisnea fargesii, og den har fået mange danske navne på grunde af de underlige blå frugter, bla. død mands finger.

Mistelten

Misteltenen er en halvsnylter, så når dens frø spirer, er det begyndelsen til nyt liv, men også til den visse død for både værtsplante og mistelten.

Træer og buske med glødende høstfarver

Det er en god ide at plante træer og buske i haven, som i efteråret kan lyse op i efterårshaven med deres flotte bladfarver – se et udvalg.

Tarmvridrøn

Tarmvridrøn har spidse lappede blade med smukke efterårsfarver og chokoladebrune bær – desværre plantes den sjældent i danske haver og byer.

Leycesteria formosa

Leycesteria er en sjov, løvfældende busk, der oftest optræder staudeagtig. Efterårsløv i røde nuancer, store purpurfarvede bægerblade og frugter.

Trærødder

Træernes rødder kan være i vejen, flytte rundt på fliser og vandre ned i kloakken, men de er helt nødvendige for træet og skal have optimale vilkår.

Tyrkisk hassel – et godt klatretræ

Tyrkisk hassel er et smukt træ, som giver dejlige velsmagende nødder, og så er det måske verdens bedste klatretræ.

Kristtorn med og uden bær

Man kan have en meget stor og flot kristtorn i sin have, uden at den nogensinde sætter et eneste bær – og det er der en helt naturlig forklaring på.

Kristtorn

Kristtorn

Kristtorn er vildtvoksende i danske skove, og den kan i haven blive et op til 10 meter højt træ. Kristtorn med røde bær er tæt forbundet med jul.

Pyntegrønt fra egen have

Der er mange grunde til at sætte pris på havens stedsegrønne buske – en af dem er, at man i december kan hente gratis og frisk pyntegrønt i egen have

Nåletræer kan give haven karakter

Nåletræer er flotte og mange har en skulpturel virkning. Men det er vigtigt at vælge rigtigt i forhold til havens størrelse, jordbund og lysforhold.

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider