Trompetkrone

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Trompetkrone

Trompetkrone har nogle meget flotte orkldelignende blomster. Foto: Brian N. Andersen

Trompetkrone, Catalpa bignonioides, er et træ fra det sydlige USA, og det er bestemt på sin nordgrænse her hos os. Nogle år fryser de nye skud lidt tilbage, uden at det er noget egentligt problem. Det vokser bare meget langsomt.

Men med tiden kan det alligevel blive et stort flot bredkronet træ i Danmark. I Danmark findes enkelte Catalpa, som er omkring 8–10 m høje og med kronediameter på omkring 6–7 m, og desuden et gammelt træ i Kerteminde, som anslås til at være 13–14 m højt – se foto nedenfor. I England står der træer, som er omkring 15–18 m høje med kronediameter på 10 m. Kommer vi til USA, kan træet blive over 25 m højt, og enkelte træer med stammeomkreds på 3 m.

Det har nogle meget store blade, og i juli/august blomstrer det med hvidlige tragtformede blomster med rødbrune og gule pletter, som næsten kan ligne orkideer; de er samlet i en løs top. Trompetkrone får lange bønneagtige frugtkapsler, som kan blive omkring 30–40 cm lange (de kan ikke spises).

Trompetkrone trives godt i en varm jord og gerne på et lidt vindbeskyttet sted. Jordbundmæssigt klarer det sig både i en neutral humusjord, men også i en varm basisk jord. Det vigtige er, at der er dræn, så det ikke står i en kold våd jord om vinteren.

Man formerer træet ved frø, men ofte når frøene ikke at afmodne i Danmark.

trompetkrone

En gammel og meget stor trompetkrone i en have i Kerteminde. Ejeren Kjeld Hvedstrup anslår, at træet er 13–14 m højt. Foto: Kjeld Hvedstrup

Trompetkrone

Et hav af store orkidelignede blomster. Foto: Brian N. Andersen

Kommentarer

Der er 36 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Trompetkrone

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider