Spørg eksperterne

Hvorfor bliver bladene på vores buksbom gule/broncefarvede?

Jeg er graver på en kirkegård. Vi har mange buksbom, og i de senere år, er der desværre opstået problemer med disse planter. Både storbladede og småbladede sorter bliver røde i løvet, og væksten går i stå. Det begynder som regel med en enkelt gren i solsiden, og breder sig over et par år til hele planten. Gamle buksbom, som i mange år har været fine grønne, bliver nu også angrebet. Vi bruger meget kompost ved nyplantning og gøder med 14–4–18 NPK-gødning om foråret.

Med venlig hilsen
Frank Gjesing, november 2003

Svar

Det er velkendt, at buksbom kan blive gule eller broncefarvede, når de står i for meget sol. De er trods alt planter, som har deres hjemsted i skyggen under ege- og fyrreskove i Sydvesteuropa.

Normalt ville buskene blive smukt grønne igen i løbet af efterår og vinter, men det gør de netop ikke, så det lyder, som om der er noget mere på spil her. Mit gæt er, at buskene er overgødede. Komposten i sig selv er ganske kraftig, og når der yderligere bliver givet NPK hvert forår, så bliver koncentrationen af opløste stoffer så stærk, at den trækker vand ud af rødderne. For busken svarer det til at være udsat for en hård, udtørrende sol. Resultatet er nemlig det samme: at rødderne ikke kan erstatte det tabte vand hurtigt nok.

Derfor bør I lade være med at give buskene kompost og gødning i nogle år. Hvis komposten skal bruges som en slags jorddækning, kan I eventuelt lægge filtersand ud under buksbomplanterne i stedet.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Hvorfor bliver bladene på vores buksbom gule/broncefarvede?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider