Spørg eksperterne

Hvad gør vi ved et stort egetræ, der flækker?

Vi har i haven et egetræ, som er 25 år gammelt. 2,5 meter oppe er det delt i to lige tykke grene. Men nu i sommer er der sket det, at der er kommet en flænge ned i gennem træet, hvor de to grene deler sig. Med det resultat, at træet er nu ved at flække midt over. En del snegle har fundet bolig i den sprække, og der kommer sort væske ud fra »såret«.

Er det sandsynligt, at vi kan samle stammen sammen igen og få det til at gro med evt., stålbånd eller lignende. Eller skal vi bare tage beslutningen og bruge træet i brændeovnen?

Med venlig hilsen
Steen Snorrason, oktober 2010

Svar

Det følgende gælder for alle træer med spidsvinklede tveger – altså en grengaffel med to lige tykke grene:

Det er bedst, hvis man opdager tvegedannelsen tidligt, for så er det enkelt at gøre noget ved problemet, som består i, at der uundgåeligt vil opstå en flækning ned mellem de to grene. Kuren er hård, og netop derfor bør den sættes i værk så tidligt som muligt. Den består i at fjerne den ene af grenene eller i hvert fald at fjerne 2/3 af den ene gren. Det må afhænge af de stedlige forhold, hvilken af de to der skal fjernes eller tilbageskæres.

Hvis problemet har fået lov til at udvikle sig, eller når flækningen allerede er opstået, så er der stadig kun én løsning, nemlig at fjerne den ene gren. Alle former for sammenbinding er håbløst og kan på langt sigt medføre at én af grenene knækker lige over sammenbindingen. Dette gælder uanset metoden.

Derimod er der ingen grund til at fælde træet. Når der er gået endnu 25 år, kan man næppe finde den gamle flækning, hvis man vel at mærke har holdt sig til at fjerne den ene af de to grene.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvad gør vi ved et stort egetræ, der flækker?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider