Spørg eksperterne

Hvordan styner vi tre store popler?

Vi har 3 meget store popler i baghaven, som der sandsynligvis aldrig har været beskåret. Nu er mit spørgsmål: Kan de skæres ned, så de skyder igen? Og må de skæres ned til fuld stamme? Eller skal de holdes lidt over, hvor de deler sig i flere?

Med venlig hilsen
Ole Rasmussen, oktober 2010

Svar

Man bør altid overveje nøje, om man nu virkelig ønsker at styne et træ, for det er en dyrkningsform, der kræver årlig vedligeholdelse, hvis den ikke skal medføre træets død. Forudsat, at disse overvejelser er gjort, kan man sagtens skære netop popler og piletræer ned lige så meget, som man ønsker. De skal nok skyde igen og danne den eftertragtede »kost« af unge vanris.

Det bedste er ganske vist at indlede styningen, mens stammen kun er 10–15 cm tyk. Så kan træet overvokse og lukke sårfladen, hvad det ikke kan, når stammen har større diameter. I stedet vil der opstå en rørformet hulhed fra sårfladen og flere meter ned gennem stammen. Hvis dette ikke skal gøre træet farligt, må vanrisene holdes ganske tynde, så deres vægt ikke knækker den hule stamme. Det opnår man kun, når styningen fornyes hver vinter. Da må man altså ud og skære vanrisene tilbage og kun efterlade nogle af de allertyndeste som igangsættere for det kommende forårs udspring.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan styner vi tre store popler?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider