Spørg eksperterne

Hvad gør vi ved knækkede træer efter hærværk?

Vi har i weekenden fået knækket alle vores træer i forhaven ved hærværk. Nogen siger man kan tape dem, og så kan de komme sig, men kan de virkelig det? Træerne er Amelanchier laevis ‘Ballerina’. De blev plantet i 2009, så de er jo ikke så gamle, men de var jo endelig groet bare lidt op, og de var klar til at skyde flot igen.

Det er bare så ærgerligt.

Hvad kan vi gøre?

Med venlig hilsen
Line Lyth, april 2011

Svar

Der ligger flere ting i at beslutte, hvad der kan gøres. Konkret bør I tage fotografier af samtlige beskadigede planter, og desuden også af det samlede, ødelagte synsindtryk. Dette for kunne dokumentere skadernes nøjagtige omfang, gerne ved sammenligning med fotografier, der er taget før hærværket (f.eks. under blomstring eller løvspring sidste forår).

Dernæst haster det med at få klippet eller savet sårene rene. Det vil uundgåeligt betyde, at endnu mere må fjernes fra buskene (Amelanchier laevis er rettelig en busk), for de nye snit må lægges umiddelbart over en udadvendende sidegren eller -knop.

Det med at tape brækkede grene, det går ikke. Planter kan aldrig gendanne noget, som er tabt. De kan nydanne erstatninger, men altså ikke stabilisere en knækket gren. Så bandagering er helt forgæves her. Det kan være nyttigt ved barksår, men dér også kun inden for de første 20 minutter, efter at skaden er sket.

Og endelig det rent forsikringsmæssige: Hvis dokumentationen er i orden, og skadesanmeldelsen bliver formuleret rigtigt, er det ikke umuligt, at familieforsikringen dækker hærværket, men læs nu først i policen om hærværk og se efter undtagelser, der drejer sig om haver og udenomsarealer.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvad gør vi ved knækkede træer efter hærværk?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider