Spørg eksperterne

Hvad gør jeg ved de visne grene på laurbærkirsebær?

visne og gule blade på laurbærkirsebær.

Delvis visne og gule blade på laurbærkirsebær. Foto: Kirsti Kærn

Jeg gætter på at det er den hårde vinter, der har fået tag i mine ellers så store og frodige laurbærkirsebærbuske. De er 3- 4 meter høje og nu meget udtyndede pga. bladfald.

Hvad skal jeg gøre? Skal de klippes ned eller lades i fred – altså: kan de danne nye blade der, hvor de nu falder af?

Udgået gren på laurbærkirsebær.

Udgået gren på laurbærkirsebær. Foto: Kirsti Kærn

Med venlig hilsen
Kirsti Kærn, juni 2013

Svar

Laurbærkirsebær kan dyrkes her i landet, men planten er tæt på sin nordgrænse her. Det betyder, at planten kan klare milde vintre med løvet i behold, men også at hårde vintre koster tilbagevisning af løvet eller i hvert fald dele af det. Den besynderlige vinter var barsk af én eneste grund, nemlig at der kom en uges forår i marts, som blev afløst af næsten en hel måneds vinter. I den milde periode gik mange planter i gang med at forberede løvspring og blomstring, og på den måde var de sarte og led skader, da vinteren vendte tilbage.

Den rette behandling er at fjerne alt det visne. Ofte gør man det i slutningen af april eller i begyndelsen af maj, men planten tåler i virkeligheden meget bedre at blive beskåret her i juli eller august, hvor den er i aktivitet og kan værge sig mod angribende svampe i beskæringssårene.

Det har ingen formål at lade bladløse grene sidde tilbage, for det er ikke bare bladene, men også grenens vækstlag, som er ødelagt. Derfor bør beskæringen for en sikkerheds skyld gennemføres så langt inde ad grenen, at der kun er sunde knopper eller blade tilbage.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvad gør jeg ved de visne grene på laurbærkirsebær?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider