Spørg eksperterne

Min hæk er blevet alt for bred, kan jeg klippe den helt tilbage nu?

Jeg vil klippe min ligusterhæk tættere på stammen da den er blevet alt for bred. Jeg vil gerne udgå at se på en brun hæk det meste af sommeren, men hvornår er det bedst at klippe hækken smallere?

Med venlig hilsen
Henning Larsen, marts 2016

Svar

Når man klipper hæk klipper man hvert år næsten til det samme sted, men alligevel bliver hækken som regel lidt bredere år for år. Området hvor de nye skud bryder fra, udvikles der en slags knude/fortykkelse. I og bag knuden ophobes en del energi.

Hvis man så på et eller andet tidspunkt vil gøre hækken smallere, skal man ind bag knuden og det resulterer i, at man fjerner meget af plantens energi. Denne energi skulle planten bruge til indkapsle og overvokse sår, til at danne nye blade og til at forsvare sig mod sygdomme og skadedyr.Det er derfor aldrig særlig godt for planten med denne kraftige tilbageskæring.

Man bør gøre det om vinteren (slut dec. – slut feb.) hvor planten i nogenlunde i dvale. På det tidspunkt vil planten som regel klare det nogenlunde og fint komme med nyvækst om foråret. Man skal aldrig gøre det forår og efterår. På disse tidspunkter kan træet ikke indkapsle og overvokse sår særlig godt.

Men er hækken blevet alt for bred, må man gribe til det alligevel. For at gøre det så skånsom som muligt, er det en ide at gøre det over 2 gange. Første år tager man den ene side og næste år den anden.

Hvis det havde været en almindelig beskæring, så er en sommerklipning bedst for busken, men da man skal fjerne så meget, at den ene side er næsten bar, kan der være problemer med nok genvækst i den bare side. (planten genaktiverer i stedet nogle inaktive blade) Derfor er vinter bedst.

Med venlig hilsen
Jens Thejsen
Konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Min hæk er blevet alt for bred, kan jeg klippe den helt tilbage nu?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider