Spørg eksperterne

Er svampe på træer og rødder farlige for træet?

Vi har nogle kæmpestore bøgetræer i haven. Mere end 150 år gamle. De er udsat for et massivt angreb af disse svampe. Svampekødet er hvidt og trevlet. Sporehullerne er så små og fine, at man ikke kan se dem med det blotte øje. Overhuden og underhuden er varmt gule. De bliver lidt smudsigsorte,når de har ligget nogen tid. Svampen er sprød og lugter godt af jord.

Træerne skal fældes, fordi de er til fare for et nærliggende hus. De er sikkert hule indeni.

Hvad hedder svampen? Jeg kan ikke finde den i svampebøger.

svovl-poresvamp

Svampen på bøgetræets rod er svovl-poresvamp, Laetiporus sulphureus. Foto: Lise Rosendahl

Med venlig hilsen
Lise Rosendahl, september 2006

Svar

Svampen, som ses på billederne, er en svovl-poresvamp, Laetiporus sulphureus. Det er en ødelæggende skadegører, som æder af ege- og bøgetræers ved. I løbet af forholdsvis få år kan den fjerne al cellulosen og efterlade et terningeformet, såkaldt »brunmuld« inde i en ellers helt udhulet stamme. Træet kan dog leve videre, tilsyneladende i bedste velgående, som en tynd skal af levende splintved. Da bladene mangler vandforsyningen gennem det dybere liggende ved, vil det ene grensystem efter det andet visne væk, indtil træet vælter en dag (gerne efter nogle dages stille regn).

De træer, som ses på billedet, må derfor regnes for farlige, og de bør fældes ved første lejlighed. Her er det dog vigtigt at gøre sig klart, at veddets styrke er helt uberegnelig, sådan at træet kan falde ukontrollabelt midt under fældningen.

Mere generelt må man gøre sig klart, at paddehatte på stammer eller rodudløbere er tegn på et svampeangreb inde i veddet. Desuden er de synlige hatte et bevis på, at svampen er ved at have spist op. Det bør man forstå sådan, at træer med synlige frugtlegemer på rod, stamme og grene er ustabile og modne til fældning.

Derimod er paddehatte på jorden under træerne, men uden kontakt til rødder og stamme, et tegn på, at træets samlevende mycorrhiza-svamp er i færd med at formere sig. Disse paddehatte kan man derfor se som et signal om, at træet er i god sundhed og under beskyttelse af venlige svampe.

svovl-poresvamp

Angreb af svovl-poresvamp på gamle bøgetræer – paddehatte på stammer eller rodudløbere er tegn på et svampeangreb inde i veddet. Foto: Lise Rosendahl

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Er svampe på træer og rødder farlige for træet?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider