Spørg eksperterne

Hvordan sår man kerner af vildæbler?

Vi har sidste efterår plantet et læhegn, men efterlod med vilje nogle huller. Fordi vi blandt andet ønsker en vildæble, Malus sylvestris.

Sidste weekend var vi på tur i en nærliggende skov og så et vildæble, der lige havde smidt æblerne. Hvis sorten er underordnet for os, kan vi så godt så kernerne fra disse æbler? Eller er det stadig at anbefale at købe et æbletræ på en planteskole? Hvis det kan lade sig gøre at så kernerne, hvordan gør man så det?

Tak for mange gode råd og nyttig vejledning!

Med venlig hilsen
Anna Fjordside, september 2007

Svar

God ide at så nogle kerner, men forbered dig på, at de vildæbler du får ud af det, bliver forskellige alle sammen, og det allerbedste de kan bruges til, er grundstammer til podede æbletræer. De fleste vildæbler bliver mange gange ramt af alle de sygdomme, æbletræer kan rammes af, men forsøg nu alligevel, også bare fordi det er let og sjovt.

Du piller kernerne ud af æblerne og sår dem med det samme i jord, der er ren for flerårig ukrudt. Drys ca. 1,5–2 cm groft sand over, sandet er fordi det er nemmere at luge ukrudt heri og nemmere at se, når de nye planter spirer.

Du kan også vente med at så frøene til februar måned. Du tager frøene uden at tørre dem i en plastpose og kommer dem i dybfryseren indtil februar. Frøene sås på samme måde som beskrevet ovenfor.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Formering > Hvordan sår man kerner af vildæbler?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider