Spørg eksperterne

Hvordan passes små frøformerede æbletræer?

Jeg har sået nogle æblekerner, som først har ligget i vinterdvale i køleskabet, indtil de spirrede, og jeg har så plantet dem i små potter.

Enkelte af dem er nu gået til, og det er jeg nervøs for at flere af dem vil, så mit spørgsmål er, hvordan de bedst trives, mens de er små. Skal jeg stille dem udenfor, eller er det ok med en temperatur på cirka 18 grader indenfor.

Og skal de helst være i mini-drivhus indendørs? Og hvad med lys?

Håber I kan hjælpe. Jeg vil gerne give æbletræerne til nogle venner, der skal giftes her til sommer.

Med venlig hilsen
Pia, februar 2016

Svar

Problemet med spiring i køleskabet er, at frøene ofte spirer, inden der er tilstrækkeligt lys i et stuevindue. Jeg har en fornemmelse af, at dine små æbletræer er tørret ud. Når frøene spirer skal jorden, de pottes i, holdes fugtig, og en overbrusning flere gange daglig kan være nødvendig. Stueluft er ofte meget tør og den vil suge fugten ud af jord og de spæde plantespirer.

Det kan derfor være en fordel at lade dem vokse i et minidrivhus i starten, fordi det er nemmere at holde en høj fugtighed i et lille rum. De små planter skal have alt det lys de kan få og måske endda lidt vækstlys indendørs. Jo køligere de står desto bedre. Skån dem mod direkte sollys, men
giv dem samtidig så meget lys som muligt.

Når jeg spirer æblekerner, sår jeg dem i små bakker, når de første fra et æble har en spire på 5–6 mm. Frøene sår jeg i en blanding af groft sand og spagnum, for at materialet er sterilt. Frøene dækkes med et lag leca perler (2–4 mm). Jeg er så heldig at have et drivhus med 4–5 grader om natten, hvor
de små planter får lov at udvikle sig, indtil de kan pottes hver for sig i 10 cm potter.

Det vil være en god ide at læse artiklen Æbleforædling i praksis af den norske æbleforsker Johannes Øyvin. Artiklen er på dansk.

På Pometet har de gang i et græsrodsforskningprojekt Fra æblekerner til æbleoaser. Projektet har til formål at skabe æbleoaser ud af æblefrø med gode gener. Pometet leverer frøene og private sår og dyrker træerne frem til frugt.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvordan passes små frøformerede æbletræer?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider