Spørg eksperterne

Hvad er det for et insekt der går og sætter »spytklatter« i planterne?

Hvad er det mon for et insekt, der går og sætter »spytklatter« i planterne i min have? Det ser ikke ud til, at den har præferencer mht. til hvilke planter, den udser sig. Er det et nyttigt insekt (for en haveejer:-)) eller skal jeg gøre noget ved klatterne for at imødegå et eller andet irriterende problem senere på sæsonen?

Med venlig hilsen
Susan Soll, juni 2003

Svar

Der er tale om en lille cikade. Mange friske knægte har uretmæssigt gennem tiderne fået skyld for at gå og småspytte på havens planter indtil sandheden, hvis den gjorde det, kom for dagens lys. I skummet, det såkaldte gøgespyt, ligger en lille nymfe (ligner de voksne) godt beskyttet mod udtørring og fjender. Selve skummet er dannet af en blanding af luft og eskrementer.

Den cikade du har fundet, tilhører ikke gruppen af sangcikader, der kendes fra varmere klimater, men derimod skumcikaderne, Cercopidae, der er en gruppe af relativt små, hoppende, oftest brunlige insekter. Præcis hvilken eller hvilke arter du har besøg af, kan jeg ikke sige, men almindelig skumcikade, Philaenu spumarius, findes ofte i juni–september og har en lang række træer og urter som værtsplanter. Der findes desuden en række arter med forskellige præferencer: elleskum-, pileskum, rosen- og engcikader m.fl. De fleste skumcikader har dog et bredt fødespektrum.

Cikaderne kan suge på skud og grønne dele, hvorefter der kan opstå deformitet eller anden væksthæmning, men hvor store skader de egentlig forårsager er vist stadig lidt uklart. Angrebne blade kan få lyse pletter i celler, hvor cikaderne har suget saften bort. Hvis du har planter, du ikke ønsker udsat for sådanne skader, kan du blot fjerne nymferne fra klatterne. De plejer nu ikke at volde større problemer herhjemme, men er et sjovt udtryk for naturens mangfoldige strategiformer mht yngel og yngelpleje. Anderledes er det i udlandet, hvor der kan ske store tab på bomuld, sukkerrør og jordnødder.

Cikaderne er beslægtet med bladlus og tilhører næbmundenes orden. De er alle udrustet med stikke-/sugesnabel, der bl.a består af omdannede kindbakker. På verdensplan findes hele 80.000 arter af næbmunde, hvoraf de 1300 lever i Danmark.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Rosenbud

Tilbehør til din høne,

Vildtremisen.dk

Bedre levested for vildt, fugle,insekter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Dyr i haven > Hvad er det for et insekt der går og sætter »spytklatter« i planterne?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider