Spørg eksperterne

Kan man spise frugter af alle slags kvæder?

Kan alle typer/sorter af kvæde bruges til marmelade/gele? Vi har en meget gammel kvæde i haven, som vi ikke ved, hvad hedder, og er lidt bange for at bruge den.

Med venlig hilsen
Ellinor Mortensen, december 2011

Svar

Der er forskel på den ene side frugter af arten kvæde, Cydonia oblonga og dens mange sorter, herunder den mest kendte: ‘Portugisisk Pærekvæde’, og på den anden side frugterne af slægten Japankvæde, Chaenomeles japonica og Chanomeles speciosa samt diverse krydsninger derimellem.

De første har været brugt siden oldtiden i Mellemøsten og Sydeuropa, mens de sidste, som stammer fra Østasien, først er blevet kendt i Vesten meget sent.

Japankvædes frugter dufter godt, men er særdeles sure. De er sådan set spiselige, men altså ikke indbydende. Derimod er de gammelkendte kvæder udmærkede til marmelade, »flæsk« og »kvædebrød«.

Du kan læse mere om kvæder i disse to artikler: Kvæder og kvædebrød og Pærekvæde.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Assens Planteskole

Diverse prydtræer, prydbuske, frugttræer

Gartneri Toftegaard

Kultsted for drivhusplanter krydderurter

Camilla Plums økologiske frø

Skønne, sjældne frugter og bær

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Lottenborg Have

Økologiske læggekartofler, sætteløg mm.

Dansk Hjemmeproduktion

Frugttræer, Bærbuske, Naturgødning

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Kan man spise frugter af alle slags kvæder?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider