Spørg eksperterne

Kan man stadig få sorten Vardeæble?

Jeg har et Varde æbletræ i haven. Jeg har forstået, at træet ikke hedder det længere. Hvad hedder æbletræet nu, hvis man skulle have et nyt. Det er madæbler.

Med venlig hilsen
Anita Bahnsen, september 2007

Svar

Sorten findes stadig, men kendes oftest udenfor det vestlige Jylland under dens oprindelige navn, Bramley. Træet laves stadig og ville være svært at undvære, bare p.g.a. dens lange holdbarhed. Vi har ofte hen i juni måned stadig rester af æblet liggende, selvom vi bor i et almindeligt parcelhus uden faciliteter til opbevaring af frugt. Jeg laver hvert år langt over 100 stk. af sorten, som er en af de 10 mest efterspurgte sorter i min planteskole. Her er teksten om Bramley fra min hjemmeside:

Oprindelig var navnet »Bramleys seedling«, og i Danmark kaldes det »Vardeæble«. Det første hentyder til avleren, en skomager i Southwell i Nottinghamshire i England, hvorfra det blev opformeret i 1876 – og via Frankrig kom det til Danmark til en plantør Rømhild i Varde, der med held prøvede at plante træerne ud i en fyrreplantage. Træerne gror kraftigt og giver velformede og bredkronede træer, der lever meget længe, er hårdført og stiller ingen krav til læ eller jordbund, men på sandjord vil træet have godt af rigelig komposteret dyregødning, når det er i kraftig bæring. Træet er virkelig flot i blomstring og kan i den periode nærmest kaldes et prydtræ. Det kan ikke bestøve andre sorter. Frugten er stor til meget stor – op til 8 cm høj og 10 cm bred, fladrund, uregelmæssig, kantet og skæv. Det er kraftigt grønt, og bliver gulgrønt ved lagring med en stribet solside med matrød. Frugtkødet er gulliggrønt, skørt, saftigt og syrligt med ringe aroma. Plukkes så sent som muligt, gerne sidst i oktober og bruges til madæble fra december til slutningen af marts (eller senere).

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan man stadig få sorten Vardeæble?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider