Spørg eksperterne

Er det mon en kendt æblesort?

Vores søn har et æbletræ som ingen kender navnet på. Æblet er meget mørkerødt så rødt som rødløg og meget sødt, der hænger stadig nogle æbler på træet. Man har spist æblerne i hele oktober i år.

Kan man ud fra denne beskrivelse gætte på hvilket træ, det kan være, da jeg meget gerne vil havde sådan et træ i haven, jeg har ellers svært ved at spise æbler, men dette kan jeg spise.

Med venlig hilsen
Tove Brusen, november 2007

Svar

Mest sandsynligt er, at træet er sået af en kerne og dermed ukendt – i hvert fald kan vi ikke sortsbestemme det ud fra din beskrivelse. Et gæt kunne dog være Spartan – se billedet og billedteksten nedenfor.

En mulighed for at få sortsbestemt et æble kan være at sende et par æbler til Pometet, Agrovej 1, 2630 Tåstrup og lade pometmester Claus Larsen forsøge. Han har 750 kendte sorter i samlingen, som de går 4 mand og passer, sammen med måske 1000 andre træer og buske, der giver frugt. Du kan også prøve at klikke dig gennem Pometets æbleliste, hvor de fleste af de mange sorter er vist med billeder. Her på Havenyt.dk kan du også se fotos af de mest almindelige danske æbler i tre artikler med titlen Find din æblesort (1–3). Der er også fotos af æblesorter på Frugttræsplanteskolen De Gamle sorter.

Hvis det er en ny sort, har »finderen« ret til at give det navn. Prøv at være lidt kreativ i navngivningen, der er så mange sorter, der blot har finderens, eller finderens mors, hustrus eller datters navn.

Et sådant æble kan være så værdifuldt, at det er værd at pode nye træer af sorten, så det kan blive spredt lidt mere og dermed afprøvet på andre lokaliteter. I kan enten selv foretage podningen, eller lade en, der kan pode, stå for det. Måske er der en i nærheden, der kan pode – ellers spørg omkring jer, f.eks. under forum med angivelse af hvor I bor – eller spørg i den lokale havekreds, her er sikkert også nogle, der kan pode.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Er det mon en kendt æblesort?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider