Spørg eksperterne

Findes der en æblesort ved navn Laxton?

Vi et gammelt æbletræ i haven (ca. 80 år), som i år har givet mange æbler. Jeg mener, det er et Cox Orange, min kone mener det er en Laxton. Er der noget der hedder det? Stilken er kraftig og lidt krum – smagen er syrlig og skøn!

Med venlig hilsen
Henning Riger, november 2008

Svar

Laxton er i Cox-familien – og der var et vist samarbejde mellem de 2 planteskolefolk – Cox og Laxton. Laxton er en af de få, der har fået opkaldt frugttræer i såvel æble, pære, blomme og kirsebær efter sig.

Desuden findes der flere Laxton æblesorter. Jeg har i hvert fald 2 i planteskolen i øjeblikket, men den mest almindelige er Laxtons Superb, der har den fantastiske holdbarhed – den kan gemmes til 1. maj. Den har lidt Cox Orange smag, men der er gået inflation i Cox – ligesom i så mange andre ting. Jeg oplever ofte, at folk spørger, om jeg ikke kan skaffe nogle af de gamle, som smagte så godt. Det kan jeg ikke – og jeg er bange for, at de er forsvundet i arbejdet på at få større og rødere frugter. Samtidig med, at det er lykkedes, er noget af velsmagen også forsvundet. Det er ærgerligt, men vi kender det fra nogle af de røde varianter i Aroma, Belle de Boskoop og Jonagold – hvor den oprindelige også har den bedste smag.

Smag kan i øvrigt diskuteres fra nu og til evig tid, for vi sætter ikke de samme ting højst i smagen – og heldigvis er der en variation af smag i de mange forskellige æbler, der er tilgængelige. Det er en ren fornøjelse at kunne tage 6 forskellige æbler hver dag, og hvor er de dog forskellige.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Findes der en æblesort ved navn Laxton?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider