Spørg eksperterne

Ringe æblehøst – skyldes det fældning af et æbletræ?

Jeg har et æbletræ (skovfogedæbler, tror jeg). Det har givet et ringe udbytte de seneste år. Kan det hænge sammen med, at jeg fældede et andet æbletræ, som stod meget tæt på?

Med venlig hilsen
Jens Wille, august 2014

Svar

Alle æblesorter kræver en fremmedbestøver. Nogle af de bedste bestøversorter blandet de almindelige sorter er Filippa og Aroma, men der er masser af andre sorter, der også kan stå for bestøvningen, heriblandt Skovfoged.

I plantningen af æbletræer er det vigtigt at tage højde for, at der ikke udelukkende plantes de såkaldte tripolide sorter, der intet kan bestøve. De kendes på deres meget kraftige vækst.

Sortsnavne for tripolide sorter: Transparente Blanche, Gråsten, Belle de Boksoop, Bramley, Jonagold og dens varianter, Holsten Cox.

Det betyder ikke, at vi ikke skal plante disse sorter, men bare sørge for at der er tilstrækkeligt gode bestøversorter i nærheden, så alle sorter bliver tilstrækkeligt bestøvede.

For at få æbleblomsterne godt nok bestøvede, skal der være insekter til at bestøve dem. Derfor kommer også pleje af vore humlebier med ind i billedet. Der findes mange forskellige, som har forskellige levesteder – og det er her, der skal sættes ind for at få bedre bestøvning, uanset om det er en plantning af 3 træer eller 300.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Ringe æblehøst – skyldes det fældning af et æbletræ?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider