Spørg eksperterne

Kan der podes flere sorter på et espalieræbletræ?

Jeg vil høre, om det er muligt at lave et espalieret æbletræ med flere sorter på grundstammen? I så fald – hvor mange forskellige sorter kan der påsættes og hvornår skal det gøres?

Med venlig hilsen
Mette Hansen, september 2004

Svar

Ja, det er muligt. Det kræver lidt planlægning, og i pricippet er mulighederne ubegrænsede, men det vil da tage mange år at blive ved med at tilføje nye sorter. I praksis kunne jeg forestille mig, at et træ har 3 sorter, som podes samtidig. Noget andet er; hvorfor sætte flere sorter på samme træ i stedet for at sætte flere træer tæt og holde dem ved beskæring?

Hvis du selv har tænkt dig at påtage dig opgaven skal du sætte dig ind i lidt af hvert. Jeg har skrevet nogle artikler om podning her på Havenyt.dk. Du kan desuden læse mere i min nyudkomne bog »Æbler« fra Politikens Forlag, som giver en grundig forklaring på fremgangsmåderne ved podning.

Hvis du ikke skal gøre det selv, spørger du i et havecenter, om de kan hjælpe dig. Beslutter du dig for det inden jul, er det nemmest at planlægge anskaffelsen af podematerialer, altså de sorter du gerne vil have, at dine espaliertræer skal bære. Når de er på plads, vil selve podearbejdet foregå i februar–marts, evt. hen i april afhængig af, hvilken type grundstamme, podningen skal foregå på. Hvis du er interesseret, kan du også spørge undertegnede, om han vil gøre det.

Held og lykke med idéen.

Med venlig hilsen
Per Kølster
Agronom, KØLSTER malt og øl

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan der podes flere sorter på et espalieræbletræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider