Spørg eksperterne

Hvorfor vokser mit pæretræ ikke?

Jeg har et Louise Bonne pæretræ som ikke vokser. Det blomstrer hvert år, men sætter ikke frugt. Det er ti år gammelt, men ligner stadig et der er plantet for 3 år siden – lille og spinkelt. Det er nu angrebet at gitterrust på 3. år, men er det årsagen? Det står meget løst i jorden. Det er ligesom rødderne ikke går ned i jorden. Hvad kan jeg gøre?

Med venlig hilsen
Bjarne Petersen, oktober 2002

Svar

Det lyder til at jorden ikke er god på voksestedet. Når træet står løst og i stampe skyldes det at roden ikke formår at udvikle sig ordenligt og dermed ikke kan forankre træet godt i jorden. I kan grave træet op og løsne jorden godt i dybden og fjerne byggeaffald, store sten osv. At træet i en alder af 10 år stadig ikke er vokset til, vidner om at naturen ikke selv formår at løse problemet. Der kan også være tale om traktose, dvs. trykskader på jorden efter kørsel med entrepenørmaskiner. Her løsnes jorden på samme facon. Efter plantning sørges for godt jorddække omkring stammen, så orm og mikroorgansimer kan opbygge og vedligeholde en god jord. Det bør overvejes at skifte træet ud med et nyt, da det er kommet rigtig dårligt fra start og har været stresspåvirket over en længere årrække. Vælges dette, bør der ikke plantes et nyt træ i samme jord som det gamle har vokset i; plantehullet skal her på samme måde forberedes godt i dybden.

At der ikke udvikles frugter efter blomstringen skyldes sandsynligvis, at blomsterne ikke er bestøvet. Det kan afhjælpes ved at placere en blomstrende gren f.eks af sorterne ‘Conference’ eller ‘Clapps Favorite’ i kronen eller i en spand under træet ved begyndende blomstring. Alternativt plantes et andet pæretræ, der fremover kan levere pollen (ikke ‘Gråpære’ eller ‘Grev Molkte’). Normalt vil træer, der ikke trives, forsøge at sætte frugt for at sikre overlevelse på lang sigt gennem frugtsætning. Gitterrust har almindeligvis ikke den store indflydelse på frugtsætning eller vækst, selv om problemet naturligvis ikke bliver bedre af at træet i jeres tilfælde er svækket i forvejen. Men det er ikke årsag til problemerne.

‘Bonne Louise’ stammer oprindelig fra et træ i Avranches i Nordmandiet, der bar første gang omkring 1780. Det blev navngivet efter en senere ejers hustru, der var kendt for sin godhed og velgørenhed.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Hvorfor vokser mit pæretræ ikke?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider