Spørg eksperterne

Er vores pæretræ ikke podet på vildstamme?

For 2 år siden købt vi flere forskellige typer frugtræer på vildstamme og alle træerne er sunde og pæne. Men et af pæretræerne, et Doyenné du Comice, ser bestemt ikke ud som beskrevet i diverse faglitteratur. Her står, at væksten er kraftig, opret og smalt, mens vores udpræget ligner en meget træt paraply. Og som det eneste af de indkøbte frugtræer har det også allerede en voldsom frugtansats – et sted mellem 50 og 75 pærer er klar til at vokse sig store i år. Umiddelbart ser det heller ikke ud til, at tilvæksten er helt i samme størrelsesorden som de øvrige træer.

Skal det se sådant ud, eller har vi fået en helt anden sort? Eller er det slet ikke podet på vildstamme?

pæretræ

Foto: Tina Jacobsen

Med venlig hilsen
Tina Jacobsen, juni 2006

Svar

Meget tyder på at du ikke har fået Comice på vildstamme. Den nemmeste måde at se det på, er, hvis du kan se stammen under podestedet. Hvis den er meget mørkere end den andre grundstammer på pæretræerne – er det nok en kvæde, og vækstkraften tyder på, at det måske er en svagtvoksende kvæde C, den tidlige og voldsomme frugtsætning tyder også i den retning.

Hvis du ønskede store træer, får du det ikke, og det er heller ikke sikkert træet bliver særligt længelevende, men Comice er, som en af de få sorter, forenlig med kvæderne.

Det er naturligvis »træls«, hvis du ikke har fået, det du har købt, og må til at gå den tunge gang for at reklamere, for det er den eneste måde, du overhovedet kan gøre noget ved sagen, men det giver dig jo ikke et stort træ, som du havde ønsket dig.

Hvis der kommer vildskud på grundstammen, er forskellen på vildpære og kvæde at vildpæren sætter små, spidse blade, og kvædens er mere runde, men stadig aflange og noget bredere end vildpærens. Men det er svært, hvis du ikke har begge ved siden af hinanden.

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Er vores pæretræ ikke podet på vildstamme?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider