Spørg eksperterne

Hvordan dyrker jeg asier »Langelands kæmpe«?

Havde taget frø fra vores asier sidste år. Kan I fortælle mig, hvordan jeg skal forspire dem med bedst muligt resultat. Første gang her i april lykkedes det ikke, selvom resultatet var godt, da jeg ville afprøve spiringsevnen i januar.

Med venlig hilsen
Hanna Konyher, maj 2017

Svar

Jorden er stadig lidt for kold til at så agurker direkte i på friland. Den bliver nok først varm nok i starten af juni. Derfor skal du forkultivere inde eller i drivhus.

Når frøene spirede fint i januar, så bør de også kunne nu. Fyld nogle 8 cm potter med såjord, købt eller hjemmelavet. Pres jorden let sammen i potten. Lav to huller til at så i – spirer begge, fjernes den ene. Med egne frø har du sikkert mange og kan tillade dig den luksus.

Såhullerne skal være 2 cm dybe. Jorden skal være let fugtig, og så giver du lige hvert hul en halv spsk vand, så frøet kan svulme op. Du dækker frøet, fugter jordoverfladen ved at bruge en sprayflaske med tre-fire pust. Har du ingen sprayflaske stænker du jordoverfladen med en opvaskebørste fyldt med vand. Derefter stiller potterne et lunt sted i en hvid plastpose. Vigtigt, for står de i en klar plastpose og får sol, bliver der så varmt derinde, at frøene ikke spirer. Det er fint bare at stille dem ved stuetemperatur, eller i drivhuset.

Plastposen skal fjernes, så snart spirerne er på vej op, og så skal de ud i lyset. Og vandes, men ikke overvandes. Agurkefrø spirer normalt på 4–5 dage – går der mere end 8 dage, så må du ofre en potte og prøve at grave ned og se, hvad der sker med frøene.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Lægebaldrian,duftende,selvsående

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Anderledes øko grøntsager

Frøsnapperen

Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Hvidløg og Vin

SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine

Økologiens Have

Økologisk besøgshave

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Hvordan dyrker jeg asier »Langelands kæmpe«?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider