Hvordan skal jeg tørre kalabas/flaskegræskar?
Med venlig hilsen
Annelise Petersen, september 2002
Redaktionen har spurgt flere eksperter herom.
Anemette Olesen har dette svar:
Kalabasfrugter bør være helt brune (tørre), før de skæres op og befries for frø. Man kan evt. stikke huller i frugten for at fremskynde en modning (tørring). En tør kalabas, der skæres op for at tage frø ud lugter ilde (svovl tror jeg). Jeg har haft svært ved at få frø til at spire. De bør have så varm og fugtig en jord som mulig og bør sås i maj.
Jeg sår dem i flamingokasser i drivhuset, og planter dem i drivhus op ad vinen. Vi har flere tørre kalabasser stående, som efter tørring er blevet lakeret og så bruger vi frugten som rasleinstrument.
Umodne kalabasfrugter kan spises ligesom squash.
Susie Helsing Nielsen har dette svar:
Jeg har både tørret kalabas i Den Økologiske Have og herhjemme, og det har været med vekslende held. Hele kalabasser, hvor frøene rasler derinde efter tørring, er svære at tørre. Min succcesrate har nok været ca. 50%. Sidste år forsøgte jeg at lægge dem ovenpå fyret, men det lykkedes ikke. Jeg har snakket med nogle kvinder fra Thailand, og de siger, at man skal skære låget af, udhule dem, fjerne al indmaden og derpå tørre kalabasen ude i solen.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Anderledes øko grøntsager
Lægebaldrian,duftende,selvsående
Økologisk besøgshave
Land Højbede og Plantekasser
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Alt til den økologiske have
SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Hvordan skal jeg tørre kalabasfrugter?
Kommentarer
Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…