Spørg eksperterne

Bør tagetes kommes med i komposten?

Jeg har i år for første, men absolut ikke for sidste, gang haft mange forskellige sommerblomster i min køkkenhave som rækker mellem grøntsagerne og som kantplanter. Det har været utroligt flot. Jeg har bl. a. haft høje tagetes imellem kartoflerne og lave tagetes som kantplanter i nogle af de andre bed.

Nu er jeg kommet i tvivl, om det er en god ide at bruge tagetesplanterne i komposten. De indeholder jo nogle stoffer (mod kartoffelnematoder f. eks., som jo er godt), men indeholder de nogle stoffer, som er skadelige for mikroorganismerne i kompostbunken? Er det bedre at klippe planterne i stykker og sprede dem direkte ud i køkkenhaven? Eller skal jeg smide dem helt væk?

Med venlig hilsen
Grethe Iversen, oktober 2009

Svar

Der er ingen problemer med at smide tagetes i komposten. Hvis det skal have en negativ virkning på det biologiske liv, så kræver det kæmpe mængder tagetes. Tagetes har kun en effektiv virkning på f.eks. nematoder i forbindelse med jordtræthed, hvis der ikke er ukrudt i det stykke, man sår til.

Du kan også klippe dem i stykker og bruge dem i forbindelse med fladekompostering. Men smid dem for alt i verden ikke væk, der er masser af godt organisk materiale i tagetes. Blade og blomster omsættes forholdsvis hurtigt, medens en tør rod og stængel omsættes langsomt, giver godt med luft i komposten og vil være med til at give en god struktur i komposten.

Med venlig hilsen
Jens Thejsen
Konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

FAUSOL A/S

HORNUM gødning til hus, have og drivhus

Dansk Hjemmeproduktion

Løsninger til selvforsyning

Lynge Naturgødning

Naturgødningskompost, dækbark, muldjord

Ormeposten

Fragtfrie kompostorme

Byhaver.dk

Hvordan laver og anvender jeg bokashi?

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Kompost > Bør tagetes kommes med i komposten?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider