Spørg eksperterne

Kan jeg begrænse erantis i at brede sig?

I min gamle have er alle bede om foråret dækket af erantistæpper med krokus, vintergæk og andre løgplanter, et herligt syn. Men erantistoppene skal fjernes for at give plads til næste flor (anemoner af alle sorter, vibeæg, lungeurter, roser mm) Jeg synes, erantis erobrer det hele; og det er jo et kæmpejob at fjerne toppen.

Med venlig hilsen
Bodil Poulsen, april 2012

Svar

Det er flot med et bunddække med forårsløgblomster, men hvis arealet får lov til at passe sig selv, vil de selvså – og der er jo positivt. Men erantis er klart den mest aggressive af de her nævnte arter. Den er tidligt på færde med løvet.

Hvis erantis står i et blomsterbed, kan man begrænse selvsåningen ved at hakke alle spirende kimplanter i det tidlige forår, og fjerne toppen, inden de når at smide frø. Fjerner man toppen for tidligt, mister planterne energi på sigt, så derfor skal man vente med at fjerne toppen til lige før, frøene modner og spredes. Husk de skal ikke i kompostbunken – med risiko for at de spredes til hele haven.

Men i et blomstertæpppe er det sværere at sørge for, at erantis ikke selvsår. Her er der faktisk kun den taktik, som du allerede benytter, med at fjerne erantistoppene. Men det skal være inden, de kaster frø.

Hvis det er muligt, kan du vælge at grave nogle erantisblokke op nu og forære dem væk. Der er mange unge familier, som har haver, hvor der ikke er et flot erantistæppe. Jeg har lige fået mange tak for at plante nogle erantispletter i min datters have – mine børnebørn kan nu plukke buketter af erantis i de kommende år.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder i potter.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Kan jeg begrænse erantis i at brede sig?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider