Spørg eksperterne

Kan Thailands tulipan overvintre?

Vi fik i foråret en flot plante kaldet Thailands tulipan. Den blomstrede flot i flere måneder, men er nu visnet ned. Kan den komme igen næste år? Og hvis den kan, hvordan opbevarer vi den i vinter?

Med venlig hilsen
Bent Thorsen, september 2012

Svar

curcuma alismatifolia

Flotte tulipanlignende blomster. Foto: Floradania

curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia brugt som potteplante. Foto: Floradania

Thailands tulipaner er ikke tulipaner, men en tropisk plante af Ingefærfamilien med det botaniske navn Curcuma alismatifolia, der har nogle meget smukke blomster. Den bliver i Danmark solgt som stueplante og udplantningplante til have og terrasse. Og den er ikke navngivet med noget dansk navn – endnu. På engelsk kaldes de Siam Tulips, og det taler jo for at dens danske navn kan blive Thailands tulipan, da Thailand tidligere hed Siam.

Vi kender en af dens slægtninge ganske godt, nemlig som det gule krydderi gurkemeje. Gurkemejeplanten har det botaniske navn Curcuma longa. Begge arter har ligesom ingefær en rhizom. Du kan læse mere om Ingefærfamilien i artiklen Ingefær med familie. I artiklen Dyrk dine egne ingefær er der en dyrkningsanvisning for ingefær.

Du skriver, at dine Thailands tulipaner er ved at visne ned, og det er ganske naturligt, da den har en dvaleperiode, som starter i efteråret, sikkert som reaktion på kortere og koldere dage. Den skal ikke vandes i hvileperioden. Da det er en tropisk plante, tåler den ikke frost, så det gælder om at få den indendørs hurtigst muligt.

Jeg har ingen praktiske erfaringer med arten, men jeg ville tage den ind i potten, hvis den står i en sådan nu og lade den stå køligt og tørt, men frostfrit. Du skal ikke vande den i hvileperioden.

Hvor længe hvileperioden varer, er der varierende oplysninger om – lige fra kun oktober–november og til helt frem til maj/juni.

Efter en hvileperiode ville jeg placere den i et lyst vindue ved stuetemperatur. Her ville jeg begynde at vande den igen Det er den behandling, man giver amaryllis.

Hvornår du skal forsøge at sætte den i vækst igen, kan jeg som allerede sagt ikke finde et helt eksakt svar på, men forhandleren Stokes Tropicals med lang erfaring med tropiske planter siger på deres hjemmeside, at hvileperioden varer til maj/juni. Brugssæsonen i Danmark er april til september. Så april er måske et godt bud på, hvornår den kan sættes i vækst igen til indendørs brug. Vil du placere den i haven, kan den ikke sættes ud før efter at frostrisikoen er ovre først i juni, og til det brug vil det måske være tidligt nok at starte væksten igen først i maj, som med georginer.

Er der brugere her på Havenyt.dk, som har praktiske erfaringer med dyrkning og overvintring, så skriv gerne en kommentar til dette svar.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Dyrkhaven.dk

Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Urtegartneriet

Biodynamiske duftgeranier.

Toolworld.dk

Alt i redskaber og værktøj til haven

Staudemarken

Stauder i potter.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Kan Thailands tulipan overvintre?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider