Spørg eksperterne

Hvorfor forsvinder mine vintergækker?

Jeg har et stort staudebed, hvor jeg plejer at have hundrevis af vintergækker, som jeg omhyggeligt har delt ofte, således at jeg til sidst skulle have et smukt hvidt tæppe i februar/marts.

Jeg har rigtig mange løg og stauder i dette bed, og alt trives tilsyneladende – lige pånær vintergækkerne. I stedet for at blive til flere, bliver de til færre og færre. Det startede sidste år og i år er det endnu værre. De eneste der ser ud til ikke at være angrebet er dorthealiljerne.

Hvad kan der være sket?

Med venlig hilsen
Christine Qvist, marts 2003

Svar

Normalt er vintergækker absolut ikke svære at dyrke, tværtimod. Og når du har delt dem skulle du med tiden have fået et helt tæppe af dem.

Du skriver at dine dorthealiljer trives, hvilket ikke gør problemet mere mystisk. Da dyrkningen af vintergækker som udgangspunkt er det rene barnemad, har jeg lagt hovedet i blød for at finde alternative årsager til problemet.

Et af svarene på dine kvaler kan være at jorden er vandlidende, dvs. området er fugtigt om efteråret og vinteren, og løgene derfor rådner.

Et andet svar kan være at der er »nogle« der spiser løgene. Dette kan f.eks. være mosegrise og mus (de finder løgene under sneen og kan hale løgene op, hvis jorden ikke er frosset). Nu ved jeg jo ikke, om du har mosegrise i din have, men hvis ikke kan du jo udelukke denne mulighed.

Når du har delt løgene skal de sættes ca. 3 gange så dybt som løgene er store. Sættes de for dybt mistrives de.

Hvis du kan udelukke alle 3 ovenstående muligheder vil jeg foreslå dig at flytte dine vintergækker til et helt andet bed. Jeg tror nemlig ikke det kan være jorden der er problemet, når du skriver at dine andre planter i beddet trives, og endda dine dorthealiljer.

Skriv endelig tilbage så vi kan høre om du får løst dette lidt mystiske problem.

Med venlig hilsen
Mads Jordansen
Selvstændig, Winelab

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Staudemarken

Stauder i potter.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Hvorfor forsvinder mine vintergækker?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider