Spørg eksperterne

Hvad hedder denne smukke lilje?

hundetand

Gul hundetand Foto: Christina Runge

Jeg har virkelig brug for jeres hjælp.

Min svigermor har en blomst, som kommer frem i starten af april og blomstrer nu og forsvinder igen ca. midt i maj. Vi har kigget i en masse blomsterbøger, men uden held. Den er kommet af sig selv, efter et træ væltede i stormen i december 1999, og roden blev gravet op. Den bliver flottere og større år for år. Vi tør ikke at flytte den, af frygt for at den ikke kan tåle det. Håber at du kan hjælpe, da jeg meget gerne vil have en magen til.

På forhånd 1000 tak for hjælpen.

Med venlig hilsen
Christina Runge, april 2004

Svar

Ja, det er en af de allerflotteste og mest elegante blomster, så jeg kan godt forstå, at I gerne vil have en magen til. Og det kan sagtens lade sig gøre, da den kan købes som knolde til lægning i efteråret. Det er vigtigt købe, så snart de er til salg og hurtigst muligt at få lagt dem, da de dårligt tåler udtørring.

Populært kaldes jeres blomst gul hundetand og er i liljefamilien. På svensk hedder den faktisk gul hundetandslilja. Den stammer oprindelig fra Californien i modsætning til den europæiske hundetand, som har lyserøde til lyslilla blomster, som ikke er nær så store og elegante, men bestemt også værd at dyrke. Begge har smukke blade med marmoreringer.

Den gule hundetand, også kaldet amerinsk hundetand, har det botaniske navn Erythronium tuolumnese, mens den rødlilla har det botaniske navn Erythronium dens-canis. Der er flere flotte hybrider af den gule hundetand, som er fremkommet ved at krydse den gule hundetand med andre arter. En af de mest solgte er ‘Pagode’, som er en hybrid mellem Erythronium tuolumnese og en hvidblomstrende art. Jeg tror, at det er ‘Pagode’, der vokser i din svigermors have. I Botanisk Have i København har jeg set en gul hundetand, som er helt solgul.

Jeg tror derimod ikke, at den er kommet af sig selv, men at den måske har stået der i rigtig mange år, mens træet stod der, uden at blomstre og uden at blive lagt mærke til. Der har antagelig været lidt for meget skygge, tør og næringsfattig jord. Den foretrækker god jord og gerne vandrende skygge. Jeg har haft den i haven i snart 20 år og har aldrig set frøplanter. Den formerer sig meget langsomt med sideknolde. En anden forklaring kan være, at der er blevet tilført jord/planteklump udefra, hvor der har været en eller flere knolde med.

I kan sagtens flytte den efter blomstring, mens I stadig kan se, hvor bladene er. Jeg delte min blok for nogle år siden uden problemer. På den anden side, hvorfor flytte en plante, som trives så godt på sit voksested. Selv om den står aldrig så langt væk i haven, så skal den nok tiltrække sig opmærksomhed i den korte blomstringstid.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Staudemarken

Stauder i potter.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Hvad hedder denne smukke lilje?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider