Spørg eksperterne

Hvordan kommer der larver inde i hasselnødderne?

Vi har et hasselnøddehegn, som omgrænser vores køkkenhave. Sidste år observerede vi i enkelte nødder, at der var en mælkehvid larve eller mide ca. 5 mm lang. Der var ikke hul på nødden. I år er det da helt galt. I rigtig mange af vores nødder er der den famøse larve.

Har I en god forklaring på, hvordan en larve kan være i en lukket nød.

Med venlig hilsen
Marianne Westergaard, september 2005

Svar

Jeg har også bemærket, at der er mange nødder med de hvide larver, som er nøddesnudebillens larver, her i september 2005. Du skal være glad, når du når at finde dem, inden de gnaver sig ud af nøddeskallen, da du så kan tilintetgøre dem, inden de kravler ned i jorden og gemmer sig. Forklaringen på larven inde i nødden kan du læse her:

Livscyklus for nøddesnudebillen: Der dannes nye generationer hvert 2., 3. eller 4. år. De voksne som eventuelt udklækkes efter kun 1 år, overvintrer i puppehylstret i jorden endnu et år. De kommer så frem i foråret det følgende år. Larver, der har ligget i dvale i jorden i 2 eller 3 år, forpupper sig i jorden. De udklækkes det følgende forår, hvor de parrer sig og lægger æg i nydannede hasselnødder, som er 8–12 mm i længden. Hver hun lægger mellem 25 og 30 æg, og der går 8–10 dage, før larven kommer frem. Når den har forladt nødden, graver den sig ned i 10–15 cm dybde lige under de angrebne buske. Her ligger den i dvale mellem 1 og 3 år, før den forpupper sig. Det følgende forår kommer de voksne frem, parrer sig og lægger æg.

Du kan i vores database med skadedyr og sygdomme læse resten af artiklen om nøddesnudebillen. Her er også forslag til, hvad I kan gøre for at minimere problemet.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

ECOstyle A/S

Nematoder, fælder og midler

Revira – det usynlige hegn

Det usynlig hegn mod uønskede dyr.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Skadedyr > Hvordan kommer der larver inde i hasselnødderne?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider