Havenyt uge 37, 2009

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I september kan man hente en daglig og kaloriefattig dessert direkte ude i haven. Der er masser af lækre frugter og bær lige nu, som kan spises direkte fra buske og træer. Brombærene er sorte og søde, der er røde efterårshindbær, friske nødder, der er stadig søde figner, der er måske modne druer i drivhuset og på friland, og der begynder at være masser af æbler og pærer. Og så er der stadig blommer og mirabeller. I september er det en god ide at gå på smageture i andres haver for at se, om der er frugt- og bærsorter, som man kan overveje at plante i sin egen have. Hvis man er så heldig at have plads til flere bærbuske og frugttræer.

Hvis man ikke kan overkomme at spise havens overflod her og nu, så det er en god ide at sylte og fryse noget af det, tørre nødderne og plukke de æbler ned, som kan gemmes. Men først når de er plukkemodne.

Tomaterne modner fortsat i drivhuset. Hvis de står i drivhusjorden kan man holde igen med vanding – det fremmer den søde smag og aromaen og minimerer tendensen til at sprække. Der kan fortsat høstes masser af bønner, hvis man har sået flere eller sene hold. Og med den gode sommer, har vintergræskarene udviklet sig godt, og de skulle kunne nå at modne i år.

Vintergræskar

En række bladselleri er ingen hindring, når græskarranker går på vandring. Foto: Karna Maj

Det gælder om at nyde enhver god sensommerdag i fulde drag og håbe på, at vi får mange af slagsen, inden efteråret sætter ind for alvor. Foreløbig tegner det godt med tørvejr og sol.

Egen syltegryde giver mange muligheder

Hvis man har bær og frugt i haven, er der lige nu masser til syltekrukkerne. Desværre har vi ofte for travlt til at udnytte alle disse gratis ressourcer, og det økonomiske incitament er der heller ikke altid i dag. Men det føles rigtigt at udnytte naturens ressourcer og gemme bare en del af havens overflod til senere brug.

Vi kan jo sagtens købe en dåse syltede pærer for næsten ingenting – hvis vi holder CO2 regnskabet ude. Men hvad ved vi om, hvordan disse pærer har været dyrket og hvilke gifte, de er sprøjtet med? Når vi sylter vore egne pærer til dessert, ved vi, hvor de kommer fra. Vi kan høste dem på det optimale tidspunkt og koge dem, så de bliver lige nøjagtig så sprøde eller bløde, som vi helst vil have dem. Og vi kan komme en ægte vanilliestang ved, hvis vi har lyst.

Det samme gælder, når vi sylter asier: Kan vi ikke lide peberrod, kan den udelades, og vi kan komme en ekstra håndfuld skalotteløg i eller masser af friske dildskærme fra haven.

Hvis tiden er knap, kan vi vælge at lave de ting, som vi holder mest af, som ikke kan købe i en tilfredsstillende kvalitet, eller specialiteter som f.eks. syltede figner med kanel, laurbær, chili og stjerneanis. Det kan også være syltetøj tilsat f.eks. lidt cognac.

Til den søde tand er der lige nu nok at tage af i have og hegn: Hyldebær, brombær, blommer, æbler og figner. Til den sure side kan vi lave syltede agurker og asier samt pickles af grønsager som blomkål, bønner, gulerødder, løg m.m. Og hvis der er overflod af krydderurter, kan vi gemme dem ved at lave pesto af dem.

Tørring af æbler og blommer

Man kan også vælge at tørre æbler og blommer til sundt slik eller til at komme i salaten m.m. Man kan tørre i ovnen ved maks. 70° C med ovndøren på klem, eller man kan bruge en tørremaskine, som er specielt udviklet til formålet. Det er vigtig at æbleringe og stykker kun er 3–5 mm tykke, og blommer skal halveres. Det tager ca. 6 timer at tørre æbler og næsten et døgn at tørre halverede blommer i en tørremaskine.

I artiklen Gem havens afgrøder ved at tørre dem kan man læse mere om tørring af havens forskellige afgrøder.

Sveskeblommer

Der findes mange gamle sorter af sveskeblommer, som ikke er så store som Italiensk sveske, men som smager fremragende. Foto: Karna Maj

Æbleskrællemaskinen

For at få æbleringene lige tykke til tørring, kan man bruge en genial æbleskrællemaskine, som kan købes hos Dansk Hjemmeproduktion (sælger også en tørremaskine). Den tager i samme arbejdsgang kærnehuset ud, skærer æblet op i ringe og kan desuden om ønsket skrælle æblerne. Æbleskrællemaskinen kan man finde til næsten halv pris i en lidt anden udførelse – prøv at søge på Google.

Den er ikke mindre genial, når der skal gøres æbler i stand til æbleflæsk og æblemos – det går bare så hurtigt i forhold til at skrælle og skære. Æblemos laves i øvrigt bedst og lettest ved at fylde en bradepande med itubrækkede æbleringe i et tykt lag og lade dem bage til de er passende møre. Man kan så tilsætte sukker efter behag. Hvis man vil spare på de tomme sukkerkalorier, kan man bage de mere søde æblesorter sammen med rosiner.

Nedfalden frugt og nødder er ofte ormstukne

Under æble- og pæretræer kan man nu finde nedfaldsfrugt, og straks melder tanken sig, at nu skal der plukkes, inden de alle falder ned. Men undersøg lige æbler og pærer og for den sags skyld også de hasselnødder, som også er begyndt at ligge på jorden. De første frugter og nødder under træer og buske er nemlig ormstukne eksemplarer, og det er netop grunden til, at de falder ned.

Æbler og pærer modner hurtigere, når den lille orm sidder derinde og gnaver. Og det kan man vælge at tage fra den positive side, nemlig at man får modne frugter 1–2 uger før, hvis man altså kan leve med, at der skal skæres lidt af æblet.

Æblerne skal være plukkemodne

Sommeræbler som Annanas, Guldborg og Summerred kan man ikke få ret meget længere holdbarhed ved at plukke ned. De skal spises og bruges fra træet. Det er først de senere sorter, begyndende med sorter som Fiippa, Spartan, Ingrid Marie og James Grieve, det kan betale sig at plukke ned til at gemme.

Inden man begynder at plukke, skal man undersøge, om æblerne er plukkemodne. Afprøv i de kommende uger med jævne mellemrum, om frugterne på de forskelllige træer er plukkemodne. Det gør man ved at løfte æblet lidt og og dreje det opad – slipper det ved dette lette drej, så har træet forberedt sig på, at frugten er ved at være moden. Prøv altid på sydsiden af træet, hvor de er først modne.

Det er vigtigt ikke at plukke frugten, førend den er plukkemoden, da sukkerkoncentrationen ellers ikke er høj nok, og aromastofferne ikke er fuldt ud dannede. Det er forskelligt fra æblesort til æblesort, hvor lang tid, det er nødvendigt at vente. F.eks. må Filippa, som er slem til at falde ned ved selv moderat blæsevejr, fordi æblerne sidder yderst på grenene, ikke plukkes for tidligt, da æblerne så aldrig får den samme aroma som plukket ved tilpas modenhed. Ingrid Marie er sur og uspiselig, når den er plukkemoden, men udvikler efter plukningen alle de fine smags- og aromastoffer og bliver også tilpas sød. Men det er vigtigt at få plukket frugten, når den er plukkemoden, da den ellers ikke kun dratter ned og får stødpletter, men bliver overmoden og kan ikke holde sig frisk og saftspændt så længe.

Nedfaldne Filippa æbler kan det betale sig at samle op i kasser til modning, da de modsat de fleste andre æbler ikke rådner i stødpletterne. Eller i hvert fald i mindre omfang.

Pærer med skurv

Mange pæresorter er modtagelige for skurv. Skurvpletter pynter ikke just på frugterne, og de har en dårlig holdbarhed ved opbevaring. Men der er intet i vejen for at spise frugt med skurv. Man kan evt. skrælle dem – skurven sidder kun i skrællen. Foto: Karna Maj

Hold øje med angreb af gul monilia

Det er vigtigt her i modningsfasen at holde øje med æbler, blommer og pærer, da de kan angribes af gul monilia, som er en svamp, som på få dage får frugt til at rådne fuldstændig. Fjernes sådanne rådne frugter ikke, kan de smitte de frugter, som de sidder i tæt kontakt med. Efterlades de rådne frugter på træet, tørrer de i løbet af bare en uges tid ind til frugtmumier, hvor smitstoffet overvintrer og næste år smitter de ny æbler. Nedplukkede æbler smittet med gul monilia udvikler sig i kasserne til helt sorte æbler, og de smitter de æbler, som de rører ved.

Gedehamse på jagt efter sukker

Lige nu er gedehamsene, som vores såkaldre hvepse korrekt hedder, i en vild jagt efter sukker. Hvor de sommeren igennem er gået mere efter protein, dvs. leverpostej- og ostemadderne, så går de nu kun efter sukker. Så syltetøj og saftevand kan man ikke have i fred. Med med sommerens mange hvepse, har vi næsten lært at leve med det.

Nedfaldsfrugt og modne frugter på træerne hjemsøges lige nu af de mange gedehamse. Hvis man skal fjerne nedfaldsfrugt, gøres det sikrest, lige inden det bliver mørkt, hvor gedehamsene er gået til ro. Og med handsker på for en sikkerheds skyld. Pas i sær på stor gedehams, hvis stik er kraftigere. De er også på sukkerjagt lige nu, og de anretter større skade end de mindre gedehamse.

Hasselnødder med orm

Hvis man har nøddebuske eller -træer i haven, så er der nu nedfaldne nødder på jorden. Men det er enten nødder, der ikke er udviklet, eller nødder med orm i. Ormene er larver af nøddesnudebillen, og de forsvinder ned i jorden, hvor de overvintrer. Næste sommer lægger nøddesnudebillen sine æg i de små ny nødder. Der er således god grund til at samle de nedfaldne nødder op, inden larverne når at komme ud og ned i jorden. Man kan dog ikke udrydde nøddesnudebillerne ved indsamling, da nogen af dem også forlader nødden oppe på buske og lader sig dratte ned. En god overlevelsesstrategi for nøddesnudebillen. Hvis man skal plante kan man vælge tykskallede sorter som tyrkisk træhassel, ‘Halleske Kæmpe’ og ‘Atlas’ (Romersk nød), de er så godt som fri for orm.

Hasselnødder smager godt friske

De nødder, som sidder på buskene, er ved at være færdigudviklede og i modningsfasen. De smager rigtig godt friske, så man kan godt begynde at gå og spise lidt. Der er en hel række forskellige sorter af hasselnødder, og de modner ikke helt på samme tidspunkt. Så hold øje med nødderne, da det er vigtigt at få dem plukket, inden de falder ned, men de skal helst også være modne. Når de begynder at modne, bliver de brunlige i den runde ende, som sidder inde i hasen, og de kan let vippes løse i hasen.

Hvis man har flere nødder, end man kan nå at spise dem friske, kan de tørres. Nødderne i haserne lægges ud til tørre et luftigt, tørt og lunt sted, og når nødderne har løsnet sig helt, kan de kommes i et net og hænges op til opbevaring et luftigt og køligt sted. Det er vigtigt ikke at opbevare dem for varmt, da kernerne så mister for meget vandindhold og bliver tørre og kedelige.

Hvis man har egern i haven, kan det være spørgsmålet om, hvem der kommer først, hvis der ikke er nok til alle parter.

Gulerødder med eller uden orm

Gulerødder smager rigtig godt nu, hvor der er masser af fugtighed i jorden. Men så er der ormene. De tidligste sommergulerødder er der altid en chance for at nå at høste uden alt for mange ormeangreb, da de kun har nået at være udsat for gulerodsfluens 1. larvegeneration, inden de spises. Derimod har de gulerødder, som vi skal spise i sensommeren og til vinter, også været udsat for 2. larvegeneration. Disse gulerødder kan nå at blive næsten helt ødelagt af larvegnav i løbet af efteråret, og man kan ikke gøre noget på nuværende tidspunkt. Har man derimod fået dækket gulerødderne i tide, så kan man høste store og flotte gulerødder helt uden larveangreb. Hvis man dyrker gulerødder på et åbent stykke jord med 8–10 m til nærmeste buske, undgår man normalt også angreb.

Så bladgrønsager til drivhuset midt i september

I drivhuset er der stadig masser af søde, dejlige tomater og måske også stadig agurker, hvis ikke skimmel og spindemider har gjort det af med planterne. De sidste tomater høstes ofte ikke førend midt i oktober, hvor man ikke kan nå at så en ny afgrøde i drivhuset. Hvis man har ryddet agurkerne allerede, kan man så forskellige bladgrønsager direkte, de vil kunne nå at sætte mange blade i oktober og november i det lidt lunere klima i drivhuset. Det er f.eks. spinat, almindelig rucola, vårsalat, tatsoi, pak choi, namenia, rød (‘Red Giant’) og grøn sennep (Sareptasennep) og salat.

Hvis der ikke er plads i drivhuset nu, kan man så dem i nogle kasser eller krukker ude på friland. Når tomatplanterne fjernes i oktober, kan kasserne flyttes ind i drivhuset, og man kan måske høste lidt bladgrønt allersidst på sæsonen, hvis vi får et mildt efterår. Men ellers vil de nævnte arter kunne overvintre i kasserne, hvis de dækkes med to lag fiberdug i frostperioder, og de vil så give masser af friske småblade til salatskålen fra marts.

Hvis man har krukker, hvor planterne er færdige, kan man så ovennævnte arter i krukkejorden og dermed få flotte grønne krukker, og måske små blade til salatskålen sidst på efteråret.

3. hold bønner

Hvis man har sået bønner omkring midten af juli, så er der nu ved at være et nyt hold bønner til efterårshøst. Foto: Karna Maj

Find snegleæggene

Den forholdsvis tørre sommer har betydet, at antallet af dræbersnegle har været minimalt i år. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke er dræbersnegle i de danske haver. Men der er færre, så i år hjælper det ekstra meget at forsøge at udrydde de snegleæg og små snegle herfra, som ellers vil overvintre og være grundstammen til næste års snegleplage.

Uanset om man har få eller mange snegle i sin have, så er det lige nu meget effektivt at gå på sneglejagt efter snegleæggene. De er hvide og ligger normalt gemt i kolonier på 20–30 hvide snegleæg i revner og sprækker i jorden. Måske er de allerede ved at klække og kan så findes som helt små snegle.

Det er vigtigt at snakke med sine naboer om en samlet indsats, hvis det virkelig skal kunne mærkes. Husk at hvert ødelagt snegleæg giver et minus på mange snegle næste år.

Frø til frøhøst skal høstes i tide

September er højsæson for høst af frø i haven. Og her er man heldig i de dele af landet, som har været tørkeramt, for her har det været let at høste tørre frø i en rigtig god kvalitet. Hyppige regnbyger kan få frø til at rådne. Det gælder både frø, som skulle være klar til høst nu, eller som er ved at tørre på planterne.

Det er især galt ved salat og ved de bønner, hvis bælgene har jordkontakt. Det er derfor en god ide at checke de planter, der skal høstes frø fra og evt. binde dem op og fjerne ukrudt rundt om, så frøbælge og -stande holdes mest muligt tørre. Bønneplanter, hvor bælgene er ved at være tørre kan evt. hives op af jorden og hænges op til tørring under et tagudhæng, hvor det er både tørt og luftigt.

Heldigvis sætter de fleste arter frø over en længere periode, og så kan man håbe på, at der kommer godt vejr, hvor en ny portion frø kan nå at modne i mere tørt vejr.

Æblets dag på lørdag

Det er GAU, Gartneribrugets Afsætningsudvalg, der er initiativtager til at afholde Æblets Dag, som i år fejres lørdag den 12. september.

Der sættes flere steder landet over fokus på danske æbler og dansk frugt og bær i den kommende weekend. Men der er også æbearrangementer i de kommende weekender mange steder i landet. F.eks. holder Pometet i Tåstrup først Åbent Hus den 27. september. Se æblearrangementer i september og oktober.

Rødstribede æbler

Flotte røde æbler med striber – gad vide hvad sorten hedder? Foto: Karna Maj

Dansk Vindag 2009 med åbne vingårde

Foreningen af Danske Vinavlere afholder også i år Dansk Vindag. Det er i år lørdag den 12. september kl. 13–15, nogle vingårde holder åbent hele dagen. Der er tilmeldt ca. 40 vingårde, hvor man kan se og høre om vindyrkning og produktion. Se mere på foreningens hjemmeside www.vinavl.dk. Der er i øjeblikket et stigende antale vinavlere i Danmark, såvel erhvervs- som hobbyavlere. Det er efterhånden ikke ualmindeligt at få øje på mindre vinmarker i det danske landskab, og i år lyder meldingen, at druehøsten ser ud til at blive både stor og god.

Havens Dag 2009 fejres i havecentre og planteskoler

Søndag den 13. september deltager mange af landets havecentre og planteskoler i Havens Dag ved at holde åbent med ekstra aktiviteter og spændende tiltag. Temaet for Havens Dag i 2009 er »Haven som åndehul«. Læs mere om temaet og se hvilke planteskoler og havecentre, der deltager.

sankthansurt

Hvis man har brug for et bed, som næsten passer sig selv, kan man plante det til med sankthansurt, som er en flot plante stort set hele åre og med en overvældende blomstring i september til november. Foto: Karna Maj

Gavebidrag til Den Økologiske Have sættes ind på spærret konto

I sidste uge fortalte vi om de økonomiske problemer, man har i Den Økologiske Have. Hvis de ikke i løbet af kort tid kan skaffe minimum 290.000 kr, så går Haven konkurs. Læs mere i Ugens Havenyt uge 36.

Haven har derfor brug for frivillige gavebidrag, og de har nu oprettet en spærret konto, så det bidrag, man evt. giver, først bliver taget i brug, når der er sikkerhed for, at Haven kan fortsætte. Hvis Haven går konkurs, får man sit bidrag tilbage. Det gælder alle gavebidrag, der er givet fra og med den 22. august. Se mere om, hvordan man indbetaler et støttebidrag til Den Økologiske Have.

Her er du: Forsiden > 2009 > Havenyt uge 37, 2009

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider