Hele landet er tørt nu, vi venter alle på regn. Selv om det ser ud til at det langsomt begynder at regne lidt, er det ikke rigtig noget, der batter i haven. Det betyder, at du skal vande godt, hvis du begynder at flytte rundt på havens stauder eller andre planter.
Kastanjer er smukke og kan bruges til fordybelse i en travl hverdag.
Efterårsfarverne kommer endnu kun på de syge kastanjetræer, og snyder det indre ur. Kastanjerne smider også deres små grønne bomber, de flækker, når de rammer jorden og viser deres smukke, blanke indre skatte. Kastanjer, brune og glatte! Find en der passer til din hånd og læg den i lommen… at gå og nulre den blanke overflade er dybt beroligende! Eller tag et par stykker med på arbejde, læg dem ved computeren, i vindueskarmen eller i dit skab. Når du mærker at det hele går lidt for hurtigt, eller du trænger til at rense sindet – så brug et par minutter til at se på kastanjerne som en slags mini meditation eller mindfulness.
Vi, både på redaktionen og i Praktisk økologi, siger tak for de mange gavebidrag, som vi har modtaget til Havenyt de sidste par uger.
Vi er utrolig glade for, at så mange har valgt at sende os bidrag. Det fortæller os, at der er mange, som værdsætter at bruge Havenyt og det giver os endnu mere lyst til at udvikle Havenyt.
Vi har i alt modtaget lige godt kr. 16.000,– som alle vil blive anvendt til skabe mere indhold på Havenyt. Det vil glæde os, hvis endnu flere vil bidrage til at gøre Havenyt endnu bedre, og sikre at vi kan bestå.
Se hvordan du sender et gavebidrag
Fuchsia er en meget smuk blomst, og desværre lidt en plante der er ved at gå af mode. Men hver gang du har været sydpå og se den stå i krukker eller langs husmuren i solen, bliver den helt ikonisk. Hvis du skal have dem herhjemme, skal du huske på, at de er lidt følsomme, og kun hårdføre fuchsia (havefuchsia) kan overvintre i haven. Alle andre skal opbevares frostfrit.
De smukke blomster er sjove, jeg elsker den dag i dag at presse på de uåbnede af dem og få dem til at sige »pop«. Blomsterne er yndige, og vil pynte på alle kager for jo, de er spiselige.
Der står store flotte planter i haven nu, Græskarrene er ved at blive modne – i hvert fald, hvis du har forkultiveret og udplantet dine planter først i juni. Planterne har fået ekstra voksekraft i den smukke og varme september. Græskarrene skal helst nå at modne af på planterne, inden de høstes.
Hokkaido er mit ynglings græskar og det holder virkelig godt vinteren igennem, men jeg kan slet ikke få nok i haven til at dække mit forbrug.
Du skal vente med at høste, til græskarret er klart, vintergræskar skal nemlig blive på planten, indtil skrællen er blevet helt hård, og »stilken« på græskarret er tør, ellers kan de ikke opbevares og holde længe. Græskarrene tåler ikke frost, så de skal derfor tages ind inden den første frost, forudsat de er modne. Hvis de ikke er modne, og hvis der er risiko for nattefrost, må du dække dem til, måske med et par lag fiberdug eller tæpper. Det sidste stykke tid inden høst sker det, at græskarrene rådner på undersiden, det er derfor en god ide at lægge dem op på noget f.eks. en mursten, så de er hævet op over den fugtige jord.
De fleste af vores grønsager skal helst opbevares køligt. Men med græskar er det lige modsat. Efter du har høstet dem, tørres de af, og stilles ved temperatur på ca. 25° C i en halv snes dage. Derefter opbevares de noget køligere, ved 10–15° C, men helst ikke under 10° C. Det skal samtidig gerne være et forholdsvis tørt opbevaringssted.
Græskar lygter i haven er mere hyggelige end uhyggelige syntes jeg, brug evt. en LED lampe indeni, så er der ingen fare ved at lade det brænde natten igennem. Foto: Pixabay
Normalt kan græskarrene holde sig nogle måneder – i bedste fald kan du have vintergræskar som Hokkaido og Buttercup helt frem til februar – marts. Men husk at se til dem jævnligt – rådne græskar lugter ganske forfærdeligt. Du har sikkert allerede prøvet, hvordan det er, når du lader et halloween græskar stå lidt for længe, og det flyder helt ud og safter. Det samme gør sig gældende med dine egne græskar, så tænk på en evt. græskar lækage, når du vælger opbevaringssted til årets høst.
Måske er dine roser blevet noget høje og bare, bladene er måske faldet af, og de ser lidt afpillede ud. Mange roser fortsætter med at blomstre langt ind i efteråret, eller kommer med et ekstra hold blomster, det er dog ofte lidt mindre end første hold. Blomstrende roser i efteråret er slet ikke til at stå for, de giver på en god solrig dag sommerstemning i haven. De mange varme dage har givet ekstra mange blomster i år især, hvis roserne ikke har manglet vand.
Roserne får ekstra glød i den smukke efterårssol.
Når du går rundt, og nyder roserne, så kommer tankerne om måske at plante nye roser – men husk det skal være et sted, hvor der ikke har vokset roser før, eller det skal være mange år siden – ellers trives de ikke! De barrodede roser er ofte mere livskraftige, og de kan nemt sendes, hvis du skal have dem fra en bestemt planteskole – men – de skal først plantes i november. Det er en god ide at planlægge og forberede plantestedet nu, finde ud af hvem der skal være naboer, og hvad du skal have som bunddække. Når du planter barrodede roser, så husk at podestedet (det er det sted hvor grenene ligesom sidder på roden og det hele er lidt tykt) skal være ca. 10 cm under jorden, så det er godt beskyttet mod frost.
Drivhuset synger på sidste vers, og nu skal der snart ryddes op og gøres status. Så skal der være plads, til lidt der skal overvintre, måske dahlia knolde og meget andet godt. Men det kan jo være at du skal finde på noget helt nyt til drivhuset, hvad med vagtler? – i denne uge kan du læsere mere om disse nyttige små fugle i artiklen.
Langsomt bliver vores bede tømt, og jorden ligger bar, men det har den ikke godt af. Enten kan du lade noget fra bedet ligge, eller selv lægge noget over jorden – fx græs afklip eller blade. Læs mere her hvordan du bedst kan passe på din jord.
Her i sensommeren er der mange flere modne chili, end du kan nå at få spist. Især i denne september, hvor det har været så varmt har det måske ikke indbudt til retter med varme i. Selv om haveåret startede lidt koldt, og chilierne var noget bagefter udviklingsmæssigt i starten, så er der lige nu mange modne chilier i drivhusene og på friland. Står dine planter ude i potter og krukker, kan de flyttes ind i drivhuset, når der bliver plads, så kan de give endnu mere og langt ind i vinteren.
Chili er en fin gave, og de både pynter og giver god smage i dine hjemmelavede eddiker og olier. Foto: Pixabay
Overfloden vi oplever nu er det dog meget let at gemme til vinterens retter, da du både kan tørre chilierne og fryse dem ned.
Læs mere i artiklen Høst og opbevaring af chili og nyd det pift der kan holde vinteren igennem. Jeg har også trukket mine på tråd og ladet dem tørre – så er det en fin gave.
Der er forhåbentlig rigtig mange uger til, det for alvor bliver frost – lige nu nyder vi bare sensommeren i fulde drag ved at anlægge have, plante nyt og tænke fremad på næste år og endnu længere. De kommende uger bliver det højsæson for plantning af alle planter, som købes i potte. De barrodede skal ikke plantes før efter løvfald. Men brug tiden nu til at få planlagt det hele, så du også kan planlægge dine indkøb og undgå impulskøb. Når du planlægger, så husk at tænke på hvilke vækstbetingelser planterne har, og udlæg bede der kræver det samme; om det er vand, tørke, skygge eller sol.
En del af de æbler der allerede er plukket ned, ligger i kasser til senere brug. Men det er en god ide at checke dem for rådne æbler. Som det gamle ordsprog siger, skal der kun et råddent æble til at fordærve hele tønden. Der er ofte et par i en kasse, som udvikler gul monilia og rådner. Det værste er dog, at de smitter alle de æbler, som de rører ved. Desuden udvikler de rådnende æbler ethylen, som får de andre frugter til at modne hurtigere. Det er jo ikke lige det, du gerne vil have, hvis det er æbler, som du havde tænkt dig skulle gemmes til december eller endnu længere.
Det er et godt æble år, og der er rigeligt både til eget forbrug og naboens. Husk at se kasser og kurve efter for råd, før det spreder sig.
Du kan prøve at undgå de rådne æbler i kasserne ved aldrig at plukke æbler til lagring, som kan have rørt ved en råddent æble på træet. Det kræver dog også, at du hele tiden er over dine træer, og straks fjerner æbler, som du mistænker har begyndende monillia.
Porrer er det, der kaldes en to-årig afgrøde. Det vil sige, at den først skal blomstre andet år, hvor den bruger al sin energi til at danne blomst og sætte frø. Normalt snyder vi planten, og spiser den det første år. Men det sker næsten altid, at der er nogle enkelte porrer i en række som går i stok, dvs. begynder at sætte blomst allerede første år. Du kan sige, at den snyder os. Hvis det sker allerede her i eftersommeren, bliver porren stort set uspiselig.
Grunden til at porren går i stok skal findes i, at planterne har været udsat for meget varierende temperaturer i løbet af døgnet i »småplantestadiet«, specielt i forbindelse med at de er blevet udplantet.
Det er derfor kritisk at plante tidligt ud i forbindelse med kolde nætter og lune dage. Store temperaturudsving kan også forekomme ved meget varme dage og kølige nætter i et drivhus inden udplantningen. Det er lige før, man kan sige, at når porren går i stok er det et udslag af en »dårlig barndom«.
En af fordelene ved efteråret er, at du ikke skal så pokkers tidligt op for at nyde en solopgang.
Der er meget frugt for tiden, vi har æbler og pærer liggende i kurve, fade, spande og kasser. Det er ikke hver dag, at vi får set det hele efter, og så kan det nemt ske, at vi får en masse fluer i køkkenet, bryggerset eller hvor vi nu opbevarer frugten. Men det er nemt at lave en fælde til fluerne, hvis uheldet er ude:
Jeg vil gerne understrege, at fluerne ikke er farlige, men derfor kan de godt være vældig generende – hvis der er mange nok af dem. Læs mere om bananfluer her.
Der er mange kastanjer i plænen nu, jeg har tidligere bare revet dem ind i bedet og brugt både blade og kastanjer som en slags bunddække. Kastanjer har dog en utrolig evne til at slå rod, så det bliver let dobbelt arbejde når jeg skal fjerne småtræer i bedet.
Der er stadig mange blomster at bruge på kagerne, og kagerne kan bages af egne æbler. Skønt.
Italiensk arum, »Arum italicum« ser smuk ud med de flotte bær om efteråret, men husk de er giftige både for mennesker og vores husdyr.
Bønnerne har ladet sig lokke af de mange, lange, varme dage og blomstrer igen på de gamle planter.
Mange af roserne kommer med lidt ekstra blomster her om efteråret, gå i haver og parker og se, hvad du godt kunne tænke dig i haven om et par måneder.
Rabarber er en skovplante og trives derfor rigtig godt i halvskygge, faktisk bliver indholdet af oxalsyre mindre når planten ikke står i direkte sol. Det er Frank Erichsen (bedre kendt som bonderøven) der fortalte mig det med oxalsyren – så det tror jeg på. Jeg ser bare at planterne har det langt bedre. Så nu skal hele bedet ud under buskene.
Ænderne var lige lidt for ivrige med flyvetræningen, så de måtte af med deres svingfjer på den ene vinge så de bliver inde i haven. Bare rolig det gør ikke ondt på dem.
Japansk lygte »Physalis Alkekengi« står nu med sine fine lygter i bedet, du kan plukke dem nu og nyde farven eller vente til naturen har rippet lygterne for deres skind så kun det fine fletværk står tilbage. De er meget smukke i dekorationer både nu og om et par måneder. Planten har dog en tendens til at sprede sig en del, vær opmærksom på det når du planter den ud.
Der er mange haver der er fyldt med frugt, kan du ikke bruge det hele selv, så tag et par poser med på arbejde eller i dit barns skole.
Naturen er lunefuld, en af hønerne har lagt dette meget lille æg.
Det er et godt æble år, men også et godt år for kvæder. Jeg syntes jeg bliver ved med at tage frugt af mit lille træ, men de resterende vokser så hurtigt, at jeg må gentage den smertefuld øvelse gang på gang.