Havenyt uge 27, 2020

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Det er ferietid og dermed er der også tid til at nyde alle de smukke blomster i haven. Der er roser, riddersporer, kornblomster, valmuer, fingerbøl, klokkeblomster, knopurt, løvefod, alpemandstro, storkenæb, ærenpris, stjerneskærm og mange flere til flotte buketter eller til bare at nyde, mens man opholder sig i haven.

Stjerneskærm er en alsidig staude, der både pynter i haven og buketter og besøges flittigt af bier. Foto: Heidi Kirk Nissen

Hent friske grønsager i egen have

Skulle der komme uventede feriegæster, kan man hurtigt stable en menu på benene med godt og grønt fra haven. Den bugner af friske og usprøjtede grønsager, som er i en klasse for sig. Måske kan man købe større og flottere eksemplarer, men på smagen og friskheden er købegrønsager hurtigt udkonkurreret.

Samtidig kan man i egen have dyrke specialiteter, som man ofte ikke kan købe i det nærmeste supermarked, som eksempelvis voksbønner, rødbladet basilikum og mange forskellige slags salat lige fra rødbladet pluksalat, hjertesalat, bataviasalat og endivie til rucola.

Lige nu kan man hente nye kartofler, små gulerødder, ærter, salat, løg, stikkelsbær, sommerhindbær og jordbær, og måske også spidskål, knudekål, blomkål og knoldfennikel. Hvis man har været tidligt ude med forkultiveringen, er der også agurker, tomater, peberfrugt og chili.

Hold grøn sommerferie i Danmark

I år er der flere end normalt, som holder sommerferie herhjemme i Danmark. Det er et skønt ferieland, og der er mange gode oplevelser at hente – også for de haveinteresserede.

Er man interesseret i økologisk dyrkning, er Økologiens Have et oplagt sted at blive inspireret. Foto: Heidi Kirk Nissen

Der er naturligvis alle de store parker og besøgshaver, hvor man let kan tilbringe en hel dag. Er man interesserede i haver med en spiselig vinkel, så kan man overveje at besøge Økologiens Have i Odder eller permakulturhaven i Birkegårdens Haver nær Ruds Vedby. Der er også de kongelige køkkenhaver i Fredensborg, og en ny på vej ved Gråsten Slot, for dem der er til køkkenhaver med et royalt touch. Køkkenhave er der også ved Egeskov Slot, men her er det også i høj grad de mange flotte staudebede, som lokker haveinteresserede til.

Vil man have mere end idéer med hjem, og er man syd for hovedstaden, kan man for eksempel tage en tur forbi Gartneri Toftegård og Naturplanteskolen. To forskellige planteskoler, men begge meget stemningsfulde og fulde af både velkendte og anderledes økologiske planter, som man kan købe med hjem som en grøn feriesouvenir.

Find flere inspirerende planterskoler, pometer m.m. til sommerferiebesøg i forhandlerguiden >

Forbered haven på ferien

Hvis man skal væk på ferie, må man gøre det bedst muligt for planterne og derefter tage af sted og nyde ferien uden at sende for mange bekymrende tanker hjem til haven.

Inden man tager af sted, grundvander man de nødvendige områder i haven med 30 mm vand, løsner jorden og jorddækker med et lag organisk materiale. Har man ikke nok planteaffald til formålet, kan man dække med aviser mellem rækkerne. Men husk at samle dem ind efter ferien, så solsortene ikke laver konfetti af dem.

I køkkenhavens bede bør man lige inden ferien fjerne ukrudtet, grundvande, løsne jorden og jorddække. Det vil være nok til, at planterne klarer sig 7–10 dage, alt efter vejret og det lokale klima i haven.

Læs mere i artiklen »Vand og jorddæk« >

Hvor afgrøderne i køkkenhaven nu dækker jorden, er ukrudtsproblemet overskueligt selv efter flere ugers ferie. Men alle de steder, hvor der er bar jord mellem rækkerne, vil der være massive mængder af ukrudt efter 2–3 ugers ferie, og så er rækkerne med vintergulerødder og nysået salat svære at finde. Lugning kan derfor være en væsentlig del af ferieforberedelsen.

Dernæst skal jorden omkring afgrøderne grundvandes. En grundvanding er som udgangspunkt 30 mm vand. Det betyder, at hver kvadratmeter skal have 30 l vand.

Det er efterfølgende en god idé at isolere jorden med et lag, som isolerer mod fordampning. Minimumsløsningen er at kultivere jorden, så det øverste jordlag er tørt og smuldrende.

Det bedste er dog at jorddække med et lag organisk materiale. Det forhindrer, at vandet fordamper samtidig med, at jorden er fugtig helt op under jorddækket. Med andre ord, så får plantens rødder et meget stort område at hente vand fra, og den er ikke så udsat for skader, hvis vandingen udebliver et stykke tid som i en ferie.

Har man ikke nok frisk plantemateriale fra haven til jorddække, kan man bruge eksempelvis halm som mellem rødbederne her. Foto: Heidi Kirk Nissen

Vand og jorddæk i drivhuset

Drivhuset behandles på samme måde, og man kan faktisk tage på ferie fra det en hel uge, hvis man gennemvander det og jorddækker godt. Det gælder dog kun, hvis man dyrker planterne direkte i drivhusjorden.

Få inspiration til jorddækning i feriedrivhuset her >

Dyrkes der i plantesække, skal der vandes dagligt, og så må man bede om hjælp hos naboen, familien eller vennerne. Er plantesækkene anbragt på kapilærkasser, kan de klare sig et antal dage afhængigt af størrelsen og antal planter pr. kasse. Her må man afprøve perioden på forhånd, og så sjusse sig til, hvor meget større tomatplanterne når at blive, og dermed hvor meget mere vand de vil komme til at bruge.

Har man automatisk vanding, bør man også træffe aftale med for eksempel en nabo om at holde øje med, at det fungerer, så man ikke risikerer at komme hjem til enten et oversvømmet drivhus eller et drivhus med udtørrede planter.

Støt planterne i regn og blæst

Efter en periode, hvor fokus har været på at holde jorden fugtig i den udtørrende varme, er vejret nu vendt til bygevejr og blæst for en tid. Det er dejligt ikke at skulle være bekymret for visne planter, men med blæsten kommer der andre forhold, som man skal tage sig af.

På dette tidspunkt af sommeren er mange af planterne i haven efterhånden så høje, at det er nødvendigt at binde dem op. I staudebedet er det år efter år de samme planter, som lægger sig, når regnen pisker ned, eller det blæser. Planterne har nået en højde, der gør dem ekstra udsatte, så har man ikke nået at give dem støtte, er det fornuftigt at gøre det.

Det er ikke nok med læ for at undgå, at stauder lægger sig ned. Hvis der er læ, er der ofte mere skygge, og skygge giver højere og tit også mindre stiv plantevækst.

I køkkenhaven skal høje ærter og stangbønner have opsat tilstrækkeligt høje stativer, inden de får brug for støtte. Det er oftest bedst at sætte stativet op, inden man sår. Valske bønner kan for de høje sorter også have brug for støtte.

Dyrker man asparges, er det tid at få sat støtte op, så de lange stængler ikke brækker af helt nede ved jorden, hvis det pludselig blæser op, eller der kommer skybrud. Majs kan også vælte, hvis de dyrkes et vindudsat sted, eller der kommer meget regn. Her kan man dog ofte nøjes med forebyggende at hyppe jord op omkring stænglen.

Få krukkerne til at overleve ferien

Et særligt problem i ferien er alle de flotte potter og krukker, man har plantet til i maj og juni. Hvis man ikke skal på ferie, så er det jo bare skønt med den fantastiske frodighed, som de kan tilføre en gårdhave eller terrasse.

Planterne er nu så store i forhold til den mængde jord, der er i potterne, at de i solskin og varmt vejr skal vandes hver dag, og det giver problemer ved en eventuel ferie. Den bedste løsning er at finde naboer eller venner med samme pottetilbøjeligheder og en forskudt ferieperiode, så man kan bytte pasning. Eller måske aflevere dem til pasning hos venner og bekendte, som så kan glæde sig over dem, indtil man er tilbage.

Hvis man ikke har mulighed for at få vandingshjælp, må man etablere sig så godt som muligt og håbe på, at planterne overlever. Det gælder om sætte dem et skyggefuldt sted, sørge for at vande dem lidt rigeligt, men ikke drukne dem og om muligt sørge for undervanding, eksempelvis ved at stille dem lidt ned i jorden, som kan vandes rigtig godt. Rødderne vil så søge ned i jorden, hvor der er mere vand, men det kan give problemer, når de skal flyttes tilbage igen, da rodnet så ødelægges. Ellers kan man sætte potterne ned i et kar med småsten i bunden og vand op til en fjerdedel af pottens højde.

Hvis man har en vander, der kan tilsluttes en timer, kan man sætte krukkeplanter helt tæt sammen og lade den vande et antal minutter hver dag. Men det kræver, at der er drænhuller i bunden, ellers drukner planterne, hvis der også pludselig kommer regn ovenfra.

En sidste mulighed er at forære de nuværende planter væk og plante nye, når man kommer hjem. Gartnerier med egenproduktion af udplantningsplanter er i gang med et nyt hold, som hjemvendte ferierende med nedvisnede potter er oplagte kunder til.

Bedforslag til den tørre jord

I sidste uge offentliggjorde vi en ny artikel om planter til det tørre bed. Mere end totusinde har allerede været forbi den nye artikel, og som forlængelse af den, kan man nu læse endnu en artikel af Hanne Søgård, hvor hun giver konkrete planteforslag til fire meget forskellige bede på den tørre sandjord.

Læs mere i »4 bedforslag til den tørre jord« >

Kartoffelskimmel i juli

Vi er tæt på juli, og dermed stiger risikoen for, at der kommer kartoffelskimmel.

Det kan være svært for ikke så erfarne havejere at identificere kartoffelskimmel. Tidligt satte kartofler er allerede nu ved at have færdigudviklet kartoflerne, og toppen begynder at få gule blade, der kan være gnav i bladene mv.

Men kartoffelskimmel udvikler sig dels eksplosivt over få dage, og dels kan man se skimmelbelægning på bladets underside, især i fugtigt vejr.

Se fotos af kartoffelskimmel i artiklen »Kartoffelskimmel« >

Kommer der angreb af kartoffelskimmel, skal toppen fjernes hurtigst muligt inden regn, så sporerne ikke når at regne ned og angribe selve kartoffelknoldene. Er man på ferie, kan man måske aftale med en nabo, der kender kartoffelskimmel, at vedkommende fjerner toppene på kartoffelplanterne ved angreb.

Beskyt ribsbuskene

Hvis man bor i områder med mange solsorte og få bærbuske i haverne, er det en god idé at overdække ribsbuskene med net, mens de endnu er umodne, da solsortene kan ribbe en sådan busk for bær på kort tid.

Solsortene foretrække de røde ribs. De spiser som regel ikke ret mange stikkelsbær, jostabær (solstik) og solbær, og hindbær har normalt for bløde grene til, at de kan finde ud af at lande i dem.

De grønne net, som man bruger over jordbær har dog det problem, at fugle let kan blive fanget og filtret ind i nettet. Det kan man undgå ved at bruge bionet.

Stem på Praktisk Økologi

GreenSpeak er Danmarks velgørende teleselskab, og dem har Praktisk Økologi et samarbejde med, så GreenSpeaks kunder kan donere en del af teleselskabets overskud til Praktisk Økologi i to årlige afstemninger.

Synes du, at overskudspengene skal gå til bæredygtighed og økologi, så bliv kunde hos GreenSpeak og stem på Praktisk Økologi, når pengene skal fordeles sidst i juli.

Læs mere om Greenspeak her >

Sidste naturtip fra Vores Natur

Et andet projekt, som Praktisk Økologi er involveret i, er Vores Natur. Vores Natur er et projekt, der i 2020 har som mål at inspirere alle danskere til at tage ud i naturen og til at lave mere natur derhjemme.

Som en del af det, har vi i løbet af de seneste syv uger, offentliggjort syv artikler med hver sit tip til, hvordan man kan få en mere vild have med mere natur.

Få linket til alle syv naturartikler i artiklen her >

I denne uge er det sidste naturtip offentliggjort, og det handler om de fordele, der er ved at lade græsset gro langt i haven. Det lange græs giver ly og læ til en masse insekter, som ikke kan finde plads på den korte græsplæne, og insekterne er fødegrundlaget for mange andre dyr, som alle er med til at skabe liv, oplevelser og en have i balance.

Læs naturtippet »Lav et græsland i stedet for plæne« >

Vind Nordens Flora

Når haven får lov at blive mere vild, dukker der nye planter op, og kender man dem ikke, er det oplagte sted at slå dem op i den reviderede udgave af Nordens Flora. Bogen er netop udkommet i en opdateret version, da blandt andet klimaforandringer har nødvendiggjort et eftersyn.

Bogen er en klassiker og uundværlig for alle, der er interesseret i botanik og natur i de nordiske områder. Det er et digert værk, der indeholder 3250 plantearter med beskrivelser af arternes kendetegn, voksesteder, blomstringstid m.m. Men udover at være et praktisk værktøj til plantebestemmelse, er det også en fornøjelse at bladre gennem de flotte akvarel-illustrationer af de forskellige planter.

Bo Mossberg og Lennarts Stenberg, der står bag bogen, udtaler i forordet, at: »Det er vores håb, at anstrengelserne vil føre til, at endnu flere mennesker finder fornøjelse og glæde, når man lærer navn og udseende på vores vilde vækster, samt at man derved arbejder for at passe på og bevare det unikke i naturen for de kommende generationer«. Foto: Heidi Kirk Nissen

Med sine næsten 1000 sider er Nordens Flora ikke en bog, man tager under armen med på tur. Men den er oplagt at fortabe sig i, når man kommer hjem med en buket eller fotografier på mobiltelefonen af planter, som man gerne vil vide mere om.

Forlaget Gyldendal har været så venlig at donere et eksemplar af Nordens Flora til Havenyt.dks læsere, som vi trækker lod om på fredag.

For at deltage i lodtrækningen skal du sende dine bedste forslag til haver, man kan besøge i Danmark her i ferietiden, til mailen havenyt@praktiskoekologi.dk. Husk også at skrive dit navn og adresse i mailen.

Vinderen af lodtrækningen får direkte besked og bogen sendt hjem til mange timers plantefordybelse i sommerferien.

Vindere og rabatkode

I sidste uge havde vi også en konkurrence, hvor man kunne deltage i lodtrækningen om to eksemplarer af bogen »Økologiske blomster – Blomsterbondens dyrk-selv-guide«.

Vi vil meget gerne takke for alle forslag fra konkurrencedeltagerne til brug af blomster fra haven i buketter. Det er stor og idérig kreativitet blandt de haveejere, som laver buketter fra havens og grøftekantens vilde blomster.

De to heldige vindere i lodtrækningen blev Lissi Jensen og Gert Juhl.

Forlaget Muusmann har som et plaster på såret for dem, der ikke vandt, tilbudt, at læserne af Ugens Havenyt kan få 20% rabat på køb af bogen i juli måned. Brug blot koden ‘havenyt’ ved køb via forlagets webshop >

Ugens Havenyt holder sommerferie

Redaktøren af Havenyt.dk holder sommerferie i uge 28, 29 og 30. Derfor vil der ikke komme nye Ugens Havenyt og nyhedsbreve i den periode.

Havenyt.dk i sig selv, er dog fuldt tilgængeligt, og du er meget velkommen til at blive inspireret i vores over tusinde aktuelle haveartikler, stille spørgsmål og deltage i snakkene i forummet eller genlæse tidligere års Ugens Havenyt, hvor redaktøren holdt ferie på et andet tidspunkt.

I ønskes en dejlig og grøn sommer.

Venlige sommerhilsner
Heidi Kirk Nissen
Redaktør af Havenyt.dk

Her er du: Forsiden > 2020 > Havenyt uge 27, 2020

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider