4 bedforslag til den tørre jord

Af Hanne Søgård, jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

I forlængelse af artiklen Planter til det tørre bed, får du her 4 forslag til plantesammensætninger til det tørre bed på sandjord. Der er det spiselige bed, et enkelt bed med færre forskellige planter samt to forslag til bede med nektar og pollen til bier og sommerfugle.

Se hvordan du etablerer et bed under meget tørre forhold her >

4 forslag til plantesammensætninger til det tørre bed på sandjord

De forskellige beplantningsforslag er udarbejdet, så der er blomster i en lang periode. Alle støtter de faunaen, og dermed biodiversiteten.

Jorden skal være veldrænet. Det kan med fordel være en sandjord, eller der kan plantes i et 5–7 cm tykt lag jorddække af groft grus, for at holde planterne fri for vintervæden.

Buske og træer placeres, så de får den fornødne plads til at udvikle sig. 10 år går forbavsende hurtigt, så lad dem få rigeligt med plads.

Alle stauder bør plantes tæt, dvs. med en indbyrdes planteafstand, fra midten af planten til midten af næste plante, på 20–25 cm. Det giver et planteforbrug på 16 planter pr m², hvis planteafstanden er 25 cm, og på 24 planter pr m², hvis planteafstanden er 20 cm.

Ved at plante tæt, dækker planterne hurtigt jorden, og hindrer dermed ukrudt i at spire – det letter lugearbejdet betydeligt. Lugning skal altid være håndlugning, for at sikre det tætte plantedække.

Nogle staudearter er spiselige, og oplagte at bruge i køkkenet, men der bør plantes rigeligt af de enkelte arter, så der er både til kokken og insekterne. Kokken høster af stænglerne for at bruge bladene og insekterne elsker blomsterne. Når kokken klipper i planten, forsinker han blomstringen og måske når planten slet ikke at blomstre. Lad derfor nogle af urterne stå urørte til insekterne.

Et spiseligt bed

Forslaget kan bruges til et bed langs en sydvendt væg med sol hele dagen eller med let skygge i nogle timer. Eller det kan være et fritliggende, solbeskinnet bed, et sted ude i haven.

Almindelig brombær, Rubus plicatus, med eller uden torne, espalieret op ad væggen. Giv den plads, da rankerne nemt bliver 5 m lange på en sommer. Den blomstrer og giver bær på 2. års grene, dvs. de skud der kommer i denne sommer, giver bær til næste år. De skud der har båret, dør og skal fjernes efter høst. En idé er at binde dette års skud op til den ene side. Næste år bindes de nye skud op til den anden side. Det gør beskæring meget nemmere. Plukning af bær, bliver også nemmere, da de to hold skud ikke er filtret ind i hinanden. Brombærblomster er populære hos bier og sommerfugle, og overmodne bær elskes af hvepse og sommerfugle.

I et bed, der ikke placeres op ad en husvæg, kan brombær erstattes af almindelig røn, Sorbus aucuparia.

Lad brombærplanten eller røn få selskab af et spiseligt og blomstrende bunddække af:

Havetimian, Thymus vulgaris, meget anvendelig I køkkenet og de rosa blomster tiltrækker mange bier. Plant mange, så der er nok til alle. Den enkelte plante er sjældent længelevende, men får den lov så sår den sig selv.

Citrontimian, Thymus citriodorus, har krybende vækst og bliver kun et par cm høj, er spiselig og de rødlilla blomster tiltrækker bier i massevis.

Moskuskatost, Malva moschata ‘Alba’; en toårig, der sår sig selv og spirer lystigt andre steder i haven. Blomstrer længe med hvide blomster.

Almindelig merian, Origanum vulgare, meget anvendelig I køkkenet og så blomstrer den meget længe til glæde for bier og alle sommerfuglene. Blomstrer med rosa-lyserøde små skærme. Plant mange, så der er til alle – også til blomsterbuketter.

Hedebjergmynte, Calamintha nepeta, blomstrer meget længe med lyst lilla blomster. Er en bi-magnet.

Purløg, Allium schoenoprasum, uundværlig i køkkenet og de lilla blomsterkugler tiltrækker bier i maj–juni. Sår sig selv, hvis den får lov.

I september–oktober sættes nogle forårsblomstrende knolde:

Krokus, f.eks. skedekrokus, Crocus chrysanthus ‘Blue Pearl’, som blomstrer meget tidligt på året og den stribede vårkrokus, Crocus ‘Pickwick’, som kommer senere. Begge er gode til både insekterne og os vintertrætte mennesker i det tidlige forår.

Det helt enkle bed

Forslaget kan bruges til et bed langs en østvendt væg med formiddagssol og let skygge resten af dagen. Eller det kan være et fritliggende, solbeskinnet eller let skygget bed, et sted ude i haven.

Søjletaks, Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’, eller anden søjletaks, vil give farve i vinterhalvåret samt ly til mange smådyr hen over vinteren. Er der plads, så plant gerne flere spredt hen gennem bedet.

Løvehale, Phlomis russeliana, er med sit store vintergrønne løv, en suveræn bunddækkeplante, hvor ukrudt ikke levnes en chance til spiring. Blomsterspirene, med sine etager af lyst gule blomster, søges især af humlebier. De afblomstrede frøstande, der pynter helt til næste forår, byder på frø til fuglene og vinterskjul til insekterne.

Almindelig merian, Origanum vulgare, 20–60 cm høj, med små skærme af lyserøde blomster i juli- september. Velkendt krydderurt, så plant rigeligt så der er både til kokken og insekterne.

I september–oktober sættes nogle forårsblomstrende løg:

Prydløg, Allium ‘Purple Sensation’, giver liv til bedet i maj–juni, med sine svævende, lilla kugler. Bierne er meget glade for blomsterne.

Begge stauder og prydløget kan så sig selv.

Nektar og pollen til bier og sommerfugle – Bed 1

Forslaget kan bruges til et bed langs en sydvendt væg med sol hele dagen eller med let skygge i nogle timer. Eller det kan være et fritliggende, solbeskinnet bed, et sted ude i haven.

Dværgmispel, Cotoneaster horizontalis, plantet tæt ind til væggen. Her vil den, med sine vifteformede grene, nemt kunne beskæres så den holder sig fladt op ad væggen. Blomstrer længe med små rosa blomster, der søges flittigt af bier. Får fine rødlige høstfarver og mængder af røde bær, som fuglene er glade for. Den fine grenbygning pynter i vinterhalvåret.

I et bed, der ikke placeres op ad en husvæg, kan dværgmispel erstattes med en større busk, f.eks. kirsebærkornel, Cornus mas, eller et lille træ som seljepil, Salix caprea. Er der god plads er skovfyr, Pinus sylvestris, fantastisk.

Lad busk eller træ danne baggrund for eller loft over for et blomstrende bed af:

Almindelig sankthansurt, Hylotelephium telephium ‘Herbstfreude’, (tidligere Sedum telephium). Elsket af bier og, ikke mindst, sommerfugle, når den folder sine flade, rødlige blomsterskærme ud i sensommeren.

Glat merian, Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’, en lidt anderledes merian, med lang blomstring i rødlilla nuancer til glæde for insekter. Planten er ikke brugbar i køkkenet, da der mangler smag.

Almindelig blåhat, Knautia arvensis, en grøftekantblomst som er vigtig for mange af vores insekter og god i buketter. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig slangehoved, Echium vulgare, en anden fra grøftekanterne, med blå blomsterspir som bierne elsker. Den er toårig. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig kællingetand, Lotus corniculatus, er længeblomstrende i klart gule farver og byder på føde til mange insekter. Bland andet er løvet fødegrundlag for 8 forskellige sommerfugle. Kan sås direkte på voksestedet.

Med bunddække, plantet spredt i hele bedets udstrækning:

Bakkenellike, Dianthus deltoides, en helt lav bunddækkende plante, med et tæppe af blomster i hvidt, rosa eller rødlilla – alt efter sort.

I september–oktober sættes nogle forårsblomstrende knolde:

Krokus, f.eks. græsk krokus, Crocus sieberi ‘Firefly’, som blomstrer tidligt, og den hvide vårkrokus Crocus ‘Jeanne d’Arc’, som blomstrer senere. Begge er vigtige fødekilder for insekterne i det tidlige forår.

Nektar og pollen til bier og sommerfugle – Bed 2

Forslaget kan bruges til et bed langs en østvendt væg med formiddagssol og let skygge resten af dagen. Eller det kan være et fritliggende, solbeskinnet eller let skygget bed, et sted ude i haven.

Søjleene, Juniperus communis, ‘Hibernica’, stedsegrøn, stikkende, søjle med sølvskær i nålene. Godt vinterskjul til mange smådyr. Er der plads, så plant gerne flere i bedet.

Lad søjleenen få selskab af en blomstereng-lignende blanding af planter. Enen er ikke glad for skygge, så plant nogle af de helt lavtvoksende omkring den.

Med en undtagelse, havetimian, vokser de alle vildt i Danmark og alle elskes de af insekterne. Her har jeg ordnet dem efter højde, så de laveste står nævnt først:

Smalbladet timian, Thymus serpyllum, krybende tæppe, der dækkes af lyserøde blomster. Bliver blot et par cm høj.

Bidende stenurt, Sedum acre, bliver ofte kun få cm høj og danner et tæppe af citrongule blomster i juni–juli. De stedsegrønne blade, er tykke og sukkulentagtige og har den egenskab at der blot skal et blad til at starte en ny plante.

Bakkenellike, Dianthus deltoides, en helt lav bunddækkende plante, med et tæppe af blomster i hvidt, rosa eller lysende rødlilla – alt efter sort.

Aksærenpris, Veronica spicata, mens bladene dækker jorden, stiger blomsterspirene opad. Arten har blålilla blomster, men der er sorter med f.eks. pink blomster, og nogle sorter har sølvgråt løv.

Havetimian, Thymus vulgaris, meget anvendelig I køkkenet. Dækkes af lyserøde blomster. Plant mange, så der er til både kok og fauna. Bliver ikke gamle planter, men sår gerne sig selv.

Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum, ses med sine lysende rødlilla blomster helt ud i klitterne. Sår ofte sig selv.

Almindelig torskemund, Linaria vulgaris, en gult blomstrende bekendt fra grøftekanterne. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig kællingetand, Lotus corniculatus, er længeblomstrende i klart gule nuancer og byder på føde til mange insekter. Bland andet er løvet fødegrundlag for 8 forskellige sommerfugle. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig merian, Origanum vulgare, meget anvendelig I køkkenet og så blomstrer den meget længe til glæde for bier og alle sommerfuglene. Plant mange, så der er til både kok og fauna. Sår gerne sig selv.

Moskuskatost, Malva moschata ‘Alba’, sår sig selv og spirer lystigt andre steder i haven. Blomstrer længe. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig blåhat, Knautia arvensis, en grøftekantblomst, som er vigtig for mange af vores insekter og god i buketter. Kan sås direkte på voksestedet.

Almindelig slangehoved, Echium vulgare, en anden fra grøftekanterne. Får blå blomsterspir fra juni til ud på efteråret. Den er toårig og sår sig selv. Kan sås direkte på voksestedet.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > 4 bedforslag til den tørre jord

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider