Havenyt uge 38: Der er nok at gøre i haven her i september. Der kan både plantes, lægges løg, tages frø, høstes afgrøder, pakkes ned til opbevaring, syltes, henkoges, fryses osv. Husk også at stoppe op og nyde den smukke efterårshave.
Ledig jord i køkkenhaven kan forvandles til smukke grønne efterårsbede ved at så grøngødning.
De holder samtidig på de næringsstoffer, som er i jorden, så de ikke udvaskes og giver algevækst i havmiljøet.
Desuden forbedrer efterafgrøder din jord, og når planterne at blomstre, giver det også føde til havens insekter.
Tomater yder godt med gødning lavet med naturens ressourcer. Få Yen’s opskrift på kun at gøde tomater én gang med bl.a. banan og æg.
Bliv klogere på et frodigt og robust staudebed, der klarer sig godt i det danske klima med de forandringer og udfordringer, der følger af klimakrisen.
Auberginer kommer i mange farver, former og størrelser. De hvide, grønne eller stribede er ikke vanskeligere at dyrke end de traditionelle lilla.
Blåbær smager dejligt, og de er på vej ind i danske haver på lige fod med f.eks. solbær, men de kræver en sur jord, og har en længere etableringtid.
Verjus er presset saft af umodne druer og smager som blid citronsaft, men knapt så skarpt, samtidig med, at den har en intens smag af druer.
Det er faktisk først i september, at hortensiablomsterne får de mest fantastiske farvenuancer, og de holder rigtig længe som buket.